Sprogimas

Ukrainos Ortodoksų Bažnyčia praneša apie nukentėjusias bažnyčias

baznyciasUkrainos Ortodoksų Bažnyčia, susijusi su Maskvos patriarchatu, praneša apie nuo bombardavimų ir sprogimų nukentėjusius įvairius maldos namus. Kai kurios bažnyčios turi didelę istorinę vertę. 

Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios interneto svetainėje galima atrasti ne vieną žinią, iliustruotą nuotraukomis, apie didesnę ar mažesnę žalą įvairiems maldos namams. Vasario 26 dieną Lysyčansko mieste, Luhansko apskrityje, nukentėjo šiai Bažnyčiai priklausantys maldos namai – sprogimo bangos išlaužė duris, išdaužė langus, nuplėšė apdailos detales. Parapijos „Facebook“ paskyroje dalijamasi ir bombų bei liepsnų apgadintų daugiaaukščių nuotraukomis.

Vasario 27–28 dienomis nukentėjo Luhansko srities gyvenvietės Ščastje Šv. Kotrynos bažnyčia: paskelbtose nuotraukose matoma nuplėšta stogo dalis, nuniokotas vidus. Tomis dienomis nukentėjo ir Nižyno miesto Černigovo apskrityje, pirmą kartą paminėto XII amžiuje, šv. Jurgio soboras bei šv. Juozapo Belgoradiškio bažnytėlė Kyjive.

Vasario 27 dieną nuo artilerijos smūgių nukentėjo šv. Aleksandro Nevskio parapija Donecko apskrities Aleksandrovkos gyvenvietėje: eparchijos interneto svetainėje rašoma, kad pats bažnyčios pastatas liko beveik nepaliestas, bet žala padaryta varpinei, parapijos namams, krikštyklai.  

Kovo 2-ąją Charkivo Ukrainos Ortodoksuuuuuuuuu Bažnyčios eparchija savo „Facebook“ paskyroje paskelbė nuotraukas apie žalą trims jai priklausančioms bažnyčioms. Sprogimų bangos išmušė kai kuriuos Dangun Ėmimo katedros langus, apgadino šv. Antano Didžiojo koplyčią Charkivo universitete. Nurodoma, kad 1823 metais įrengta koplyčia, prieš šimtą metų uždaryta bolševikų, buvo sutvarkyta ir vėl atidarė duris tikintiesiems vos prieš kelias savaites, 2022 metų sausio 30 dieną, dalyvaujant Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios vadovui Onufrijui. Tačiau labiausiai nukentėjo bažnyčia, dedikuota šventosioms moterims, kurios nešė mirą ir padėjo palaidoti nukankinto Jėzaus kūną, vėliau tapo jo Prisikėlimo liudininkėmis. Baltumu ir paauksuotais kupolais spindinčios bažnyčios sienos apgadintos skeveldrų, vidus nusėtas nuolaužomis.

Kovo 2-ąją taip pat  pranešta apie 45 metų amžiaus Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios kunigo Feodosijaus žūtį nuo skeveldros. Jis buvo atsakingas už Švč. Trejybės bažnyčią Grobovkos kaime, esančio Černihivo apskrityje.  

Kovo 3-iąją nukentėjo Šv. Mergelės Marijos gimimui dedikuota bažnyčia Talovkos gyvenvietėje, netoli Mariupolio: pranešama apie žalą kupolui, varpinės struktūrai. Ši bažnyčia pastatyta prieš 30 metų, vietoj sovietų nugriautos senosios bažnyčios.

Kovo 5-ąją sprogmuo pataikė tiesiai į Novognativkos gyvenvietės, Donecko apskrityje, bažnyčią, dedikuota šv. Mykalojui Taumaturgui. Donecko ortodoksų eparchijos „Facebook“ paskyroje paskelbtoje žinioje matoma, jog sprogimas nugriovė dalį sienos, visiškai sunaikino altorių, padarė daug kitos žalos.    

Stebuklingais pavadinti kovo 6 d. įvykiai šv. Vasilijaus ir šv. Mikalojaus vyrų ir moterų vienuolyno komplekse, netoli Volnovachos, Donecko apskrityje: vienas sprogmuo pramušė vienuolyno duonos kepyklos stogą, o kitas didelis sviedinys įsmigo tiesiai priešais vienuolyno bažnyčios duris, mažiau nei metro atstumu. Nei vienas iš jų nesprogo.

Apvaizdai dėkoja ir Bobryko kaimelio, netoli Kijevo, ortodoksų bendruomenė: pusvalandį po sekmadieninių pamaldų kovo 6 d. vienas sviedinys pataikė tiesiai į bažnyčios centrinę dalį, didelė dalis stogo įgriuvo, bet niekas nebuvo sužeistas, nors žmonės dar buriavosi aplink bažnyčią.

Kovo 6 dieną sprogmuo pataikė į Irpeno, Kyjivo apskrityje, Šv. Jurgio ortodoksų parapijos teritoriją: bažnyčia išliko, tačiau visiškai sudegė šalia buvę parapijos kunigo namai su koplyčia. Pranešama, kad ortodoksų kunigas su savo šeima, įskaitant tris vaikus, jau buvo pasitraukę į saugesnę vietą.

Kovo 7 dieną pasiekė žinia apie bažnyčios Viazivkos kaime, Žytomiro apskrityje, sunaikinimą. Medinė bažnytėlė buvo įtraukta į nacionalinio paveldo sąrašą. Buvo supleškinta medinė šv. Jurgio bažnyčia Zavoričų gyvenvietėje, Kyjivo apskrityje. Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios pranešime apie šį incidentą perduodamas parapijiečių liudijimas, jog tai buvo tyčinis rusų kareivių veiksmas: sprogmuo į bažnyčios kupolą buvo paleistas iš pravažiuojančios karinės kolonos ir palydėtas kulkosvaidžio serija. Kovo 7 dieną pranešta, kad nakties bombardavimai išdaužė Kazanės Dievo Motinos Černigove bažnyčios langus, padarė kitos smulkesnės žalos.

Galima priminti, kad su Maskvos patriarchatu susijusi Ukrainos Ortodoksų Bažnyčia, skirtingai nei autokefalinė Ukrainos Ortodoksų Bažnyčia, ilgą laiką vengė aštresnių pasisakymų Rusijos atžvilgiu, tačiau Rusijai pradėjus plačios apimties karo veiksmus prieš Ukrainą atsisakė tylėjimo nuostatos. Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios atstovai pasmerkė agresiją prieš Ukrainą ir pakvietė ginti kraštą, vasario 28 dienos komunikate šios Bažnyčios sinodas ir jai vadovaujantis metropolitas Onufrijus pareiškė paramą Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam integralumui. Ortodoksų dvasininkai vadovauja iškilmingoms ukrainiečių karių laidotuvėms, į bažnyčias ir vienuolynus ramesnėse zonose priima pabėgėlius ir juos šelpia, taip pat su didele Rumunijos ortodoksų pagalba. Vienoje Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios interneto svetainės žinioje nurodoma, kad keliolika krašto eparchijų nustojo minėti Maskvos patriarcho Kirilo vardą pamaldose, nes pasipiktino jo tyla dėl karo Ukrainoje. Galima pridurti, jog į patriarchą Kirilą kreipėsi Europos Bažnyčių tarybos ir Pasaulinės Bažnyčių tarybos vadovai, prašydami netylėti ir stengtis dėl taikos. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode