Parama dėkojame




Sprogimas

Šv. Žemė: Jeruzalės Bažnyčių vadovai pasmerkė smurtą

smurtaaJeruzalės patriarchai ir vietos bažnyčių vadovai griežtai pasmerkė pastarųjų dviejų savaičių išpuolius prieš įvairias Šv. Žemės vietoves, kurie išprovokavo grupuočių susidūrimus visame regione. Konflikto metu žuvo mažiausiai dvylika žmonių, daugybė sužeistųjų. 

Balandžio 2 d. Jeruzalės Lotynų patriarchato svetainėje išplatintame pranešime rašoma, kad patriarchai ir bažnyčių vadovai, smerkdami bet kokį smurtą prieš žmones, meldžiasi už nukentėjusius ir reiškia užuojautą nuo teroristų rankos žuvusiųjų šeimoms, meldžia išgijimo sužeistiesiems.

Krikščionių lyderiai išreiškia didelį susirūpinimą dėl šio netikėto kraujo praliejimo, padidėjus įtampai Abraominių religijų švenčių akistatoje: Ramadanas, Pascha ir Didžioji Savaitė/Velykos. Tad krikščionių lyderiai ragina šių trijų religijų tikinčiuosius rodyti pagarbą ir rūpestį artimui, nes tai yra kiekvieno tikėjimo centre. Bažnyčių vadovai paskelbė kreipimąsi į vyriausybę, kad jie skatintų religinės tolerancijos, jėgos naudojimo apribojimo ir konfliktų švelninimo politiką. „Raginame visus geros valios žmones eiti taikos keliu, kuris toks svarbus Jeruzalės simbolikoje, „taikos miesto“ simbolikoje. Tokiu būdu galėsime liudyti pasauliui bendrą taikos viziją, kuri slypi mūsų skirtingų, bet persipynusių religinių įsitikinimų šerdyje“, – rašoma kreipimesi.

Balandžio 2 d. Jeruzalės patriarchai ir bažnyčių vadovai paskelbė ir kitą komunikatą, kuriame pasmerkė istorinio Little Petra Hotel užgrobimą, įvykdytą Ateret Cohanim, radikalių žydų grupės, bandančios padidinti savo įtaką Rytų Jeruzalės rajonuose. Šis žingsnis kreipimesi apibūdinamas kaip grėsmė krikščionių kvartalo Jeruzalėje egzistavimui ir taikiam šio miesto bendruomenės sugyvenimui.

Krikščionių lyderiai priminė, kad ne kartą perspėjo „dėl neteisėtų ekstremistų veiksmų“, paženklintų bauginimu ir smurtu. Viešbutyje „Petra“ aštuoniolika metų vyksta teisinė kova tarp Graikijos ortodoksų patriarchato ir galingos Izraelio naujakurių grupės Ateret Cohanim.

„Užimdama Graikijos Ortodoksų Bažnyčios turtą, viešbutį „Mažoji Petra“, Ateret Cohanim įvykdė nusikalstamas veikas, įsilaužimą. Jie elgiasi taip, lyg būtų aukščiau įstatymų, nebijodami pasekmių“, – rašo krikščionių lyderiai, pabrėždami, kad „ši problema susijusi ne su atskirais nuosavybės objektais, ji liečia visą Jeruzalę, įskaitant krikščionių kvartalą“. Viešbutis yra kelyje, kuriuo keliauja milijonai krikščionių piligrimų, kasmet aplankančių Jeruzalę. „Jis reprezentuoja krikščioniškąjį paveldą ir kalba apie mūsų buvimą šioje vietoje“.

Vietos bažnyčių lyderiai, pabrėždami, kaip radikalios ekstremistų grupės visiems primeta „savo neteisėtus ir pavojingus planus“, išreiškė savo nepritarimą ir susirūpinimą, kad tai gali „atvesti į nestabilumą tokiu momentu, kai visi bando sumažinti įtampą ir sukurti pasitikėjimą, kad pasiektų teisingumą ir taiką“. „Prievartos ir smurto veiksmai negali atvesti į taiką“, baigia kreipimąsi Jeruzalės krikščionių lyderiai.

 (DŽ/Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode