Sprogimas

Popiežius kunigams studentams: kvėpuokite Bažnyčios visuotinumo oru

kvepGegužės 19 d. audiencijoje popiežius Pranciškus priėmė 85 metų įsteigimo jubiliejų mininčios Rumunų kolegijos bendruomenę – Romoje studijuojančius rumunų kunigus, dažniausiai priklausančius graikų apeigų katalikų bendruomenei, kolegijos vadovus, juos lydinčius Rytų Bažnyčių kongregacijos vadovus. Popiežius pasidalijo keliomis mintimis apie jų formaciją. 

Popiežius priminė savo vizitą Rumunijoje, septynių vyskupų kankinių beatifikaciją, raginimą atsispirti ideologijoms, kurios stengiasi ištrinti tautų religines ir kultūrines tradicijas, jų šaknis. Kaip tos šaknys formavosi? Pranciškus paminėjo penkiolika metų kalėjime praleidusį vyskupą Ioną Ploscaru, kuris parašė, kad tam tikra prasme persekiojimo laikotarpis yra pats vertingiausias graikų katalikų Bažnyčios ganytojams ir kunigams, kurie kančias aukojo Dievui ir Jį liudijo, net ir gyvybės kaina. Toks Evangelijos priėmimas, toks evangeliškas atsakymas į blogį, romios ir veltui dovanojamos Kristaus meilės liudijimas tapo vandeniu, leidusiu šaknims augti, tapti stiprioms ir duoti vaisių – kuriems priklauso ir dabartiniai Rumunų kolegijos auklėtiniai.

„Brangūs draugai, nepuoselėdama šaknų kiekviena religinė tradicija praranda savo vaisingumą“, – sakė popiežius, perspėdamas, jog be šaknų žmogus vis labiau susitelkia į save patį, institucinius aspektus, į savo grupę, savo interesus ir privilegijas, praranda pradinį dinamiškumą ir dovanos jausmą. Ir be tvirtų šaknų augalas galiausiai miršta. Kita vertus, šaknys nėra tam, kad steriliai kartotume praeitį ar užkonservuotume dabartį, bet kad nuolatos aktualizuotume Evangeliją.

O kas yra geroji žemė, kurioje šaknys auga? Tai ta terpė, kuri leidžia paliesti Kristaus kūną ligoniuose, vargšuose, visuose kenčiančiuose, įskaitant daugybę pabėgėlių iš Ukrainos, priglaustų Rumunijoje.

Popiežius atskirai pasveikino ir arabų studentus, kurie jau dešimt metų yra priglobiami Rumunų kolegijoje. Pasak jo, Romoje esančios kolegijos turi būti brolybės laboratorijomis, kuriose kvėpuojama geru Bažnyčios visuotinumo oru. „Šaknys, dirvožemis, geras oras. Taip ugdykite savo pašaukimą buvimo Romoje metais“, – linkėjo Pranciškus. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode