Parama dėkojame




Sprogimas

Ką Jūsų liežuvis gali pasakyti apie Jūsų burnos sveikatą?

Mūsų liežuvis yra vienas iš tų dalykų, kuriuos dažnai laikome savaime suprantamu! Vaikystėje tyrinėjome pasaulį liežuviu dėdami į burną viską kas pasitaikydavo po ranka. Čia esantys skonio receptoriai padėjo mums sužinoti apie egzotišką maistą bei atskirti aštrų maistą nuo saldaus. Tačiau liežuvis yra daug daugiau, nes gali suteikti informacijos apie bendrą Jūsų sveikatos būklę. Todėl šiame straipsnyje Šv. Kristoforo odontologijos klinikos specialistai pateiks kelias liežuvio būsenas bei ką jos sako apie Jūsų sveikatos būklę.

 

Baltos liežuvio apnašos

Įprasta manyti, kad Jūsų liežuvis turi būti nuostabaus rožinio atspalvio. Tačiau dažnai liežuvis būna padengtas balta medžiaga. Tai gali būti burnos pienligė. Tai mieliagrybių infekcija, kurią sukelia Candida grybeliai. Mažas jų kiekis gyvena Jūsų organizme visą laiką ir dėl to pernelyg pergyventi nereikėtų, nes jie yra nekenksmingi. Tačiau jeigu jų dauginimasis tampa nekontroliuojamas tai gali sukelti burnos ertmės infekcijas.

Baltos dėmės ant liežuvio

Leukoplakija yra būklė kuri atsiranda tuomet jei liežuvis buvo sudirgintas rūkymo ar kitų žalingų įpročių. Ši liga dažniausiai pasireiškia burnos (lūpų, skruostų, dantenų) gleivinėje ar liežuvio apatiniame paviršiuje. Priežastis yra lėtinis uždegimas, nuolatinis traumavimas (lūpos kramtymas, netinkamų protezų nešiojimas, nuskilę aštriais paviršiais dantys), rūkymas.

Jei pastebėjote, kad ant liežuvio atsirado baltos dėmės rekomenduojame užsiregistruoti pas odontologą, tam, kad jis įvertintų Jūsų burnos sveikatos būklę.

Pernelyg raudonas liežuvis

Pernelyg raudonas liežuvis nėra geras ženklas. Tai gali būti Kawasaki ligos simptomas. Vis dėlto pernelyg pergyventi nereikėtų. Tokiu atveju užtenka papildyti savo mitybą tokiais vitaminais kaip B-12 bei nuolat stebėti liežuvio būklę. Jei pasikeitusi mityba neduoda rezultatų būtina užsiregistruoti pas gydytoją odontologą.

Raudonos gumbuotos dėmės

Jeigu Jūsų liežuvis nusėtas gumbuotomis dėmėmis, tai yra ženklas, kad reikia apsilankyti pas gydytoją odontologą. Jums gali būti liežuvio gleivinės uždegimas. Priežasčių gali būti daug, tačiau dažniausiai tai būna vitamino B-12 trūkumas. Esant tokiai padėčiai reikėtų atlikti kraujo tyrimus. Šie simptomai gali reikšti, kad Jums yra pasireiškusi mažakraujystė.

Žemėlapį primenančias dėmes dažniausiai išprovokuoja B grupės vitaminų trūkumas, tačiau gali būti ir alkoholio ar tam tikrų maisto produktų poveikis.

Švelnus, skaudantis liežuvis

Jeigu Jūsų liežuvis yra per jautrus vienoje vietoje ar viso liežuvio paviršiuje tai gali būti alerginė reakcija į maistą. Dėl to nereikėtų pernelyg jaudintis, nes jis per kurį laiką praeis. Vis dėlto vėliau reikėtų kreiptis į savo gydytoją odontologą, tam, kad jis įvertintų tikslesnę priežastį.

Plaukuotas liežuvis

Ant liežuvio neauga plaukai, tačiau taip vadinama būsena kuomet dėl baltimų susikaupimo gali pailgėti maži kauburėliai, sulaikantys maistą. Paprastai tai išspręs dantų šepetėlis ar liežuvio grandymas. Tačiau jei tai nepadeda rekomenduojame atvykti pas gydytoją odontologą.

Jei turite bent vieną iš aukščiau išvardintų simtomų rekomenduojame atvykti pas gydytoją odontologą. Tikėtina, kad tai nėra Jūsų sveikatai pavojinga būsena, tačiau liežuvis gali slėpti bendrą Jūsų sveikatą, todėl vizitas pas gydytoją odontologą gali padėti užkirsti kelią beatsirandančiai sunkesniai ligai. Jei turite papildomų klausimų parašykite mums adresu: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

22-104

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode