Sprogimas

Gyventojai kviečiami skiepytis sustiprinančiąja adaptuotos COVID-19 vakcinos doze

dozeSkiepijančias įstaigas jau pasiekė koronaviruso Omikron atmainos BA.1 potipiui adaptuotos vakcinos, kurios bus skiriamos skiepijimui sustiprinančiąja vakcinos doze. Pirmuoju etapu prioritetas skiepijimui sustiprinančiąja doze teikiamas 60 metų ir vyresniems gyventojams, taip pat sergantiems lėtinėmis ligomis. Kitų amžiaus grupių gyventojai galės registruotis vakcinacijai, jų vakcinacija prasidės spalio pradžioje.

„Galime pasidžiaugti, kad artėjant šaltajam sezonui Lietuvos gyventojai jau gali pasiskiepyti specialiai Omikron atmainai adaptuotomis vakcinomis nuo COVID-19 ligos. Ši liga niekur nedingo, todėl ne tik norime, bet ir turime visas mokslo ir valstybės suteiktas galimybes atsakingai rūpintis savo ir savo artimųjų sveikata. Šiai dienai vakcinacijos prioritetas teikiamas 60 metų ir vyresniems asmenims, taip pat sergantiems lėtinėmis ligomis. Kiti gyventojai taip pat galės registruotis, bet jų vakcinacija prasidės šiek tiek vėliau, spalio mėnesį”, – sako sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

„Adaptuotos vakcinos sukurtos pagal tą pačią RNR technologiją, kaip ir originaliosios vakcinos. Naujosios vakcinos yra dvivalentės – jų sudėtyje yra RNR molekulės, koduojančios pradinio koronaviruso varianto ir atitinkamo omikron potipio (BA.1 arba BA.4/BA.5) S baltymą. Visi kiti adaptuotų vakcinų komponentai yra tokie pat, kaip pradinėje vakcinoje. Revakcinacija adaptuotomis vakcinomis sukuria platesnio spektro imuninį atsaką, nei būtų skiepijant vien tik pradine vakcina”, – teigia Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro profesorė Aurelija Žvirblienė.

Skiepijančias įstaigas rugsėjį pasiekė Omikron atmainos BA.1 potipiui adaptuotos „Comirnaty” vakcinos, taip pat į Lietuvą pristatytos pirmosios šiam potipiui adaptuotos „Spikevax” vakcinos. Iš viso rugsėjį planuojama gauti daugiau nei 100 tūkst. Omikron atmainos BA.1 potipiui adaptuotų vakcinų, o spalį gamintojai planuoja pristatyti daugiau nei pusę milijono tiek BA.1, tiek BA.4 ir BA.5 potipiams adaptuotų vakcinų, kurias Europos Komisija patvirtino šios savaitės pradžioje.

Vadovaujantis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro bei Lietuvos ekspertų rekomendacijomis, adaptuotos vakcinos bus skiriamos tik skiepijimui sustiprinančiąja doze. Skiepytis pirma sustiprinančiąja vakcinos doze galės visi gyventojai nuo 12 metų, antra sustiprinančiąja doze – nuo 18 metų, laikantis skiepijimo intervalų, kurie nurodyti prie pranešimo prisegtose lentelėse.

Pasiskiepyti pagal pirminę schemą galima originaliosiomis vakcinomis „Comirnaty” ir „Spikevax”, kurios taip pat veiksmingai apsaugo nuo sunkios COVID-19 ligos formos, hospitalizacijos ir mirties. 

Greitai ir paprastai užsiregistruoti pirminei vakcinacijai arba skiepijimui sustiprinančiąja doze galima internetu koronastop.lt, prisijungus per Elektroninius valdžios vartus ir pasirinkus  skiepijimo vietą bei laiką savo gydymo įstaigoje. Užregistruoti galima ir kitą asmenį, pvz., šeimos narį, – tokiu atveju prisijungus savo vardu reikės įvesti registruojamo paciento asmens kodą. Jeigu gyventojas neturi galimybės registruotis internetu, dėl skiepijimo reikėtų kreiptis į savo gydymo įstaigą.

Prasidedant šaltajam metų sezonui prognozuojamas didesnis sergamumas COVID-19 liga, todėl Sveikatos apsaugos ministerija ragina gyventojus nedelsti ir laiku pasiskiepyti. 

Daugiau informacijos apie vakcinas ir vakcinaciją nuo COVID-19 ligos rasite ČIA.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode