Sprogimas

Didžiuosiuose miestuose – automobilių taršos matavimo akcija

matavimoAntrą savaitę tvyrant kaitrai oro tarša miestuose padidėjo. Aplinkosaugininkai, siekdami atkreipti visuomenės dėmesį į šią problemą ir paskatinti rinktis aplinkai draugiškas transporto priemones, birželio 29–30 dienomis matuoja teršalų kiekį automobilių išmetamosiose dujose Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių regionuose.

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) pareigūnai kartu su Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) darbuotojais ir Kelių policijos pareigūnais vykdo kontrolinius automobilių su benzininiais varikliais anglies monoksido (CO) kiekio išmetamosiose dujose matavimus ir automobilių su dyzeliniais varikliais išmetamųjų dujų dūmingumo matavimus.

Be to, aplinkosaugininkai informuoja vairuotojus apie neigiamą automobilių išmetamųjų dujų poveikį žmogaus sveikatai, ragina bent jau kai orai sausi ir karšti naudotis mažiau taršiu transportu – troleibusais, autobusais, dviračiais, paspirtukais ar dažniau vaikščioti pėsčiomis ir taip asmeniškai prisidėti prie oro taršos mažinimo miestuose.

Vakar AAD Vilniaus aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai vykdydami akciją patikrino 37 automobilius – 24 dyzeliniais, 13 benzininiais varikliais. Iš jų trijų asmenų automobiliai viršijo išmetamų teršalų ribines vertes. Nors šios akcijos tikslas yra prevencija, už pažeidimus jiems bus surašyti administracinių nusižengimų  protokolai ir gresia baudos nuo 60 iki 300 eurų.

Kelių policijos pareigūnai taip pat nustatė pažeidimų, už kuriuos vairuotojams gresia baudos. Per patikrinimą vienas asmuo vairavo automobilį tamsintais stiklais, o kito vairuotojo transporto priemonė neturėjo reikiamų techninės apžiūros bei draudimo dokumentų.

AAA duomenimis, Lietuvoje kelių transporto sektorius išmeta 62 proc. viso per metus išmetamo azoto oksidų, 13 proc. anglies monoksido ir 23 proc. kietųjų dalelių KD2,5 (mažesnių nei 2,5 mikrono) kiekio.Įsivyravus kaitrai ir sausiems orams, miestuose ypač padidėja kietųjų dalelių KD10 (mažesnių nei 10 mikronų) koncentracijos ore. 

2020 m. šalies keliuose patikrinus 261 transporto priemonę, nustatyta 12 atvejų, kai  automobilių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršijo ribinius dydžius.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode