Sprogimas

„Regitra“ primena: iki gegužės įsigytoms ir neregistruotoms transporto priemonėms SDK reikia gauti iki liepos 31 d.

gautiNuo gegužės visoms šalyje esančioms ir Lietuvos gyventojams ar įmonėms priklausančioms transporto priemonėms būtina turėti unikalų savininko deklaravimo kodą (SDK). „Regitra“ primena, kad toms transporto priemonėms, kurios buvo įsigytos iki šių pokyčių ir šalyje nebuvo registruotos, kodą reikia gauti iki liepos 31 d. Jį išsiimti galima tiesiog internetu nemokamai. Na, o jei transporto priemonės „Regitroje“ buvo registruotos iki gegužės 1 d., SDK buvo sugeneruotas automatiškai ir jų savininkams papildomai daryti nieko nereikia.

Remiantis Saugaus eismo automobilių keliais įstatymu, jei transporto priemonė buvo įsigyta iki gegužės 1 d. ir Lietuvoje nebuvo registruota, jos savininkas turi kreiptis į „Regitrą“ ir pranešti apie jam priklausančią transporto priemonę bei gauti SDK. Tam yra numatytas 3 mėnesių pereinamasis laikotarpis iki liepos 31 d. Artėjant šiam terminui prie pabaigos, „Regitra“ kviečia tuos savininkus, kurie dar nesikreipė dėl SDK išdavimo, tai padaryti iki mėnesio pabaigos. Tai taip pat aktualu ir tiems, kurių transporto priemonės iki naujovių įsigaliojimo buvo išregistruotos.

Norint gauti SDK, vykti fiziškai į padalinį visiškai nebūtina, nes kodą galima išsiimti tiesiog internetu, pateikiant įgijimo deklaraciją kartu su nuosavybę pagrindžiančiais dokumentais. Pavyzdžiui: pirkimo–pardavimo sutartimi, paveldėjimo dokumentais ar kt.

Kadangi šiuo metu transporto priemonės nuosavybės deklaravimas ir registracija yra du atskiri procesai, gavus SDK, transporto priemonės registruoti savo vardu „Regitroje“ neprivaloma, jei su ja dalyvauti viešajame eisme neketinama. Svarbu žinoti ir tai, kad tuo atveju, jei transporto priemonę planuojama parduoti ar registruoti, SDK reikia gauti prieš atliekant šiuos veiksmus ir nelaukti liepos mėnesio pabaigos.

Primename, kad iki gegužės 1 d. visoms šalyje registruotoms transporto priemonėms (išskyrus laikinai registruotas ir išvežamas į užsienį), kurių buvo apie 2 mln., SDK buvo sugeneruotas automatiškai ir nemokamai. Tad jų savininkams daryti nieko nereikia, o pasitikrinti priskirtą kodą galima internetu ČIA.

Nuo gegužės 1 d. naujų SDK kodų išduota apie 168 tūkst., iš jų vien elektroninėje erdvėje – apie 110 tūkst. arba arti 66 proc.

VRM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode