Sprogimas

Ekspertai: transporto įmonės privalo ieškoti būdų aktyviau taikyti inovacijas ir skaitmenines technologijas

imonesDidžiausią ekonominį sunkmetį per visą šalies Nepriklausomybės laikotarpį išgyvenantis transporto ir logistikos sektorius yra priverstas ieškoti ne tik naujų rinkų Vakarų Europoje ir tolimosiose šalyse, bet ir sprendimų optimizuoti kasdieninę veiklą, reikalaujančią didžiulių finansinių išteklių. Tuo tikslu vis aktyviau diegiami inovatyvūs vadybiniai ir technologiniai sprendimai, startuolių sukurti produktai, kurie leistų išlikti konkurencingiems. Šiuo metu šio sektoriaus skaitmenizacija, kuri leistų maksimaliai optimizuoti veiklos procesus, taupyti kaštus ir nukreipti juos verslo plėtrai, siekia vos 50 proc.

Veiksmingų receptų, kaip optimizuoti veiklą, išvengti bankrotų, pajamų praradimų ir organizuoti veiklą mažesnėmis sąnaudomis, bus ieškoma ir pirmą kartą Lietuvoje organizuojamose kūrybinėse verslo dirbtuvėse „HACK4LINAVA“ (hakatonas), kurios vyks gegužės 27-29 d. Vilniaus universiteto Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre (MKIC).

Tarptautinės diskusijų platformos organizatoriai – Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „Linava“ ir Susisiekimo ministerija – kviečia registruotis startuolius, inovacijų kūrėjus, esamus ir būsimus verslininkus, studentus ir pasiūlyti geriausias idėjas transporto verslui.

Tarptautinė vertinimo komisija išrinks geriausias kūrybines verslo idėjas pasiūliusias komandas, kurios laimės ne tik piniginius prizus, bet ir turės galimybę prisidėti jas įgyvendinant, užmegzti ryšius su tarptautine verslo bendruomene, susikurti sau darbo vietą ar net pradėti verslą.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis sako, kad Lietuvos transporto ir logistikos sektorius kol kas nėra išnaudojęs skaitmenizacijos ir inovacinių sprendimų, kurie gali kur kas palengvinti kasdieninę veiklą, taupyti kaštus, o sutaupytus pinigus nukreipti verslui stiprinti.

„Valstybė ir verslas šiuo sudėtingu metu vis labiau remia pečius – bandome krizines situacijas įveikti kartu. Šis renginys – vienas iš sprendimų, kurio metu tikimasi atrasti pažangių verslo modelių ir pasiūlymų, kaip įveikti transporto sektorių užklupusius sunkumus, kurių dėl koronaviruso (COVID-19) pandemijos, geopolitinės situacijos, ir ypač dėl Rusijos vykdomo karo prieš Ukrainą, tik daugėja“, – sako ministras M. Skuodis.

Asociacijos „Linava“ generalinis sekretorius Zenonas Buivydas tvirtina, kad transporto ir logistikos sektorius šiuo metu yra pasitelkęs vos 50 proc. galimų skaitmeninių technologinių sprendimų, optimizuojant veiklą ir ieškant efektyvių sprendimų.

„Tikimės, kad prie kūrybinių dirbtuvių prisijungę startuoliai, tarptautinės kompanijos ir inovatyvių idėjų autoriai padės surasti daugiau verslui reikalingų sprendimų. Tai ypač aktualu mažiesiems, smulkiesiems ir vidutiniams vežėjams, kurie patiria didžiausius ekonominius sunkumus ir kurių gretos retėja greičiausiai“, – sako Z. Buivydas.

Asociacijos inovacijų ir transporto politikos sekretorius Andrius Burba tvirtina, kad geriausių kūrybinių idėjų autoriai, laimėję piniginius prizus, galės prisidėti jas realizuojant, susikurti sau darbo vietą, užmegzti ryšius tarptautinėje verslo bendruomenėje.

„Pirmosios vietos laimėtojams atiteks 3000 eurų, antrosios – 2000, o trečiosios – 1000 eurų piniginiai prizai. Visgi svarbiausia yra tai, kad geriausių idėjų autoriai galės jas paversti realybe. Pavyzdžiui, jei laimės studentų pasiūlytos idėjos, jie galės susikurti sau darbo vietą ir turėti puikų startą karjeroje transporto sektoriuje. Jei geriausiais bus pripažinti verslo, pavyzdžiui, startuolių, projektai, jie ne tik turės galimybę užmegzti ryšių tarptautinėje bendruomenėje, išplėsti verslą, realizuoti projektą transporto sektoriuje, susirasti naujų partnerių ir galbūt tapti dar vienu vienaragiu Lietuvoje“, – sako A. Burba.

Kūrybinių dirbtuvių metu laukiama inovatyvių sprendimų vairuotojų kompetencijos kėlimo ir šios profesijos populiarinimo klausimais. Taip pat – kaip sumažinti įmonių patiriamus nuostolius, pritaikyti pažangias idėjas kelionės leidimų skaitmenizavime, logistikos procesų optimizavime.

Renginyje dalyvaus ir kūrybines dirbtuves moderuos žinomi Lietuvos ir užsienio verslo atstovai, ekonomistai, finansų ir kitų sričių ekspertai – verslininkas ir investuotojas Ilja Laurs, Tarptautinės kelių transporto sąjungos (IRU) generalinis sekretorius Umberto De Preto, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius, Transporto inovacijų asociacijos valdybos pirmininkas Jurgis Adomavičius, investuotojas ir verslo procesų transformacijos profesionalas Adamas Ilkevičius, Lietuvos nacionalinės ekspeditorių ir logistų asociacijos „Lineka“ prezidentas Edmundas Daukantas ir daugelis kitų.

Dalyvių registracija vyksta internetiniame puslapyje www.hack4linava.lt

Susisiekimo ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode