Marcinkevičius




Pakeista tvarka

Neseniai pakeista gaminių ir (ar) pakuočių atliekų sutvarkymą įrodančių dokumentų išrašymo tvarka ir turinčių teisę išrašyti šiuos dokumentus atliekų tvarkytojų sąrašo sudarymo tvarka numato griežtesnius reikalavimus atliekų tvarkymo proceso skaidrumui. Pakeitimai leis sumažinti ir administracinę naštą šioje srityje. Jie įsigalios po metų – 2018-aisiais.

 

Mūsų šalyje jau daugiau kaip 10 metų taikomas gamintojo atsakomybės principas įpareigoja elektros ir elektroninės įrangos, baterijų, akumuliatorių, padangų, automobilių hidraulinių (tepalinių) amortizatorių, vidaus degimo variklių įsiurbiamo oro, degalų, tepalų filtrų, alyvos, transporto priemonių ir pakuočių gamintojus bei importuotojus organizuoti ir finansuoti šių gaminių ir pakuočių atliekų tvarkymą pagal Vyriausybės nustatytas metines užduotis. Šiuo tikslu gamintojai ir importuotojai sudaro sutartis su atliekų tvarkytojais. Sutvarkytų gaminių ar pakuočių atliekų kiekis privalo būti patvirtintas jų sutvarkymą įrodančiais dokumentais ir patvirtinimais.

Įsigaliojus minėtiesiems pakeitimams, kaip sakė aplinkos viceministras Mindaugas Gudas, į atliekų tvarkytojų, turinčių teisę išrašyti gaminių ir (ar) pakuočių atliekų sutvarkymą įrodančius dokumentus, sąrašą bus įrašomi tik nustatytus reikalavimus atitinkantys tvarkytojai. Į dabartinį sąrašą įtraukti tvarkytojai turės iki š. m. lapkričio 1 d. Aplinkos apsaugos agentūrai pateikti reikiamus papildomus dokumentus.

2017 m. sutvarkytą atliekų kiekį įrodantys dokumentai ir patvirtinimai, kuriuos reikės pateikti 2018 m. pradžioje, bus išrašomi dar pagal dabartinę tvarką, kuri galios iki š. m. gruodžio 31 d.

Griežtėjant reikalavimams atliekų tvarkymo proceso skaidrumui, mažės administracinės naštos. Pavyzdžiui, 2017 metais sutvarkytą atliekų kiekį įrodantys dokumentai ir patvirtinimai bus rengiami ir išrašomi tik elektroniniu būdu – naudojantis Aplinkosauginių mokesčių kontrolės informacine sistema.

Aplinkos ministerijos informacija

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode