Marcinkevičius




Baltijos užsienio reikalų ministrai: rinkimai Rusijoje nebus nei laisvi, nei sąžiningi

laisviArtėjant Rusijos prezidento rinkimams, Estijos, Latvijos ir Lietuvos užsienio reikalų ministrai parengė bendrą pareiškimą, kuriame pabrėžia, kad rinkimai nebus nei laisvi, nei sąžiningi, o jų rezultatai okupuotose teritorijose nebus pripažįstami.

„Artėjantys prezidento „rinkimai“ Rusijoje nebus nei laisvi, nei sąžiningi. Besitęsiant represijoms prieš opoziciją ir nepriklausomą žiniasklaidą, nesant patikimų alternatyvių kandidatų ir tarptautinių stebėtojų, kyla didelių abejonių dėl šių „rinkimų“ demokratinio teisėtumo“, – skelbiama Užsienio reikalų ministerijos (URM) pirmadienį išplatintame bendrame ministrų pareiškime. 

Jame nurodoma, kad besitęsiant karui Ukrainoje, Rusijos planai surengti rinkimus, sutampančius su dešimtosiomis neteisėtos Krymo aneksijos metinėmis, yra „dar viena akivaizdi Rusijos provokacija“.

„Mūsų manymu, šis žingsnis tėra tik dar vienas bandymas įteisinti laikiną Ukrainos teritorijų okupaciją ir aneksiją“, – rašoma pranešime. 

Estijos, Latvijos ir Lietuvos užsienio reikalų ministrai, remdamiesi pernai gruodį Europos Sąjungos vyriausiojo įgaliotinio Josepo Borrellio (Žozepo Borelio) pareiškimu, pabrėžia kad Rusijos rinkimų organizavimas laikinai okupuotose ir neteisėtai aneksuotose Ukrainos teritorijose yra sunkus tarptautinės teisės, JT Chartijos ir Ukrainos nepriklausomybės, suvereniteto ir teritorinio vientisumo pažeidimas.

„Nepripažįstame ir nepripažinsime tokių rinkimų ar jų rezultatų laikinai okupuotose ir ir neteisėtai aneksuotose Ukrainos teritorijose. Rusija neturi jokio teisėto pagrindo imtis tokių veiksmų tarptautiniu mastu pripažintoje Ukrainos teritorijoje. Griežtai smerkiame šiuos nepriimtinus Rusijos politinės vadovybės sprendimus. Rusijos politinė vadovybė ir asmenys, atsakingi už neteisėtų rinkimų organizavimą turi patirti savo neteisėtos veiklos pasekmes“, – teigiama parengtame pranešime. 

Jame dar kartą pabrėžiama, kad remiama Ukrainos nepriklausomybė, suverenitetas ir teritorinis vientisumas jos tarptautiniu mastu pripažintų sienų ribose, įskaitant Krymą, Chersoną, Zaporižią, Donecką ir Luhanską.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode