Marcinkevičius




Pareigūnai perspėja: būkite budrūs, suaktyvėjo telefoniniai sukčiai

Ilgąjį savaitgalį netilo laidiniai Akmenės rajono gyventojų telefonai – suaktyvėję sukčiai kūrė įvairiausias istorijas, prašydami pinigų. Nors dauguma gyventojų neužkibo ant policijos pareigūnais, advokatais, gydytojais ar artimaisiais prisistačiusių piliečių kabliukų, vis tik apgauti penki Akmenės rajono gyventojai, sukčiams patikėję savo pinigus.

Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Akmenės rajono Kriminalinės policijos skyriaus pareigūnai atlieka penkis ikiteisminius tyrimus, kuriuose nukentėjo: kovo 10-ąją – Ventoje gyvenantis 1928 m. gimęs vyras, sukčiams atidavęs 500 eurų; kovo 11 d. – Naujosios Akmenės gyventoja (gim. 1935 m.), atidavusi 1000 eurų; kovo 12 d. – 1952 m. gimusi moteris iš Naujosios Akmenės, atidavusi 300 eurų; kovo 12 d. – 1931 m. gimusi Naujosios Akmenės gyventoja, atidavusi 700 eurų; kovo 13 d. – Naujosios Akmenės gyventoja (gim. 1934 m.), atidavusi 1000 eurų. Visiems gyventojams buvo pasakojamos panašios istorijos apie neva artimųjų sužalotus asmenis, kurių gydymui reikalingi pinigai. Visais atvejais nukentėję piliečiai pinigus patikėjo į namus atvykusiems asmenims.

Kaip paaiškėjo, būta ir daugiau sukčių skambučių, tačiau jų apgaule asmenys nepatikėjo, o tik pranešė policijai dėl informacijos.

Ką reikėtų žinoti, kad nepakliūtumėte į telefoninių sukčių pinkles?

  • Neskubėkite vykdyti skambinančiojo prašymų.
  • Jokiu būdu neatskleiskite skambinantiems asmenims savo vardo, pavardės, asmens kodo ir konfidencialių elektroninės bankininkystės duomenų (atpažinimo kodo, slaptažodžių, sąskaitų numerių).
  • Patys paskambinkite giminaičiui ar artimajam, patekusiam į tariamą bėdą, ir įsitikinkite, ar tikrai jam reikalinga Jūsų pagalba.
  • Atminkite, įvykus eismo įvykiui ar padarius nusikaltimą, policija niekada nesprendžia iškilusių piniginių problemų tarp nukentėjusiojo ar pažeidėjo (įtariamojo).
  • Neperduokite pinigų per tarpininkus.
  • Neperveskite pinigų į nurodytas banko sąskaitas.
  • Neįsileiskite nepažįstamų žmonių į namus.
  • Reikalaukite, kad atvykę pareigūnai parodytų tarnybinį pažymėjimą.
  • Neatidarykite durų nepažįstamiems žmonėms, kurie prisistato įvairių tarnybų darbuotojais, agentais ar kitais specialistais, kol nepatikrinote jų dokumentų ir neįsitikinote, kas iš tiesų Jus aplankė.

Jeigu kyla nors menkiausias įtarimas, kad skambina sukčius, nedelsdami skambinkite bendruoju pagalbos tel. 112.

Aušra Blaževičienė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode