Parama dėkojame




Italijos premjeras Matteo Renzi (Matėjas Rencis) paskelbė pirmadienį atsistatydinsiantis, kai paaiškėjo, kad jis patyrė triuškinamą pralaimėjimą per referendumą dėl konstitucinės reformos.

„Mano (darbo) vyriausybėje patirtis baigiasi čia“, – per spaudos konferenciją paskelbė M.Renzi ir pripažino, kad jo siūlytų reformų priešininkų kampanija iškovojo „itin aiškią“ pergalę per plebiscitą, su kuriuo jis susiejo savo politinę ateitį.

Vidaus reikalų ministerijos prognozės rodo, kad „Ne“ stovyklą, vadovaujamą populistinio „Penkių žvaigždučių“ judėjimo, palaikė 59,5 proc. balsavusiųjų.

Sekmadienį balsavo beveik 70 proc. tokią teisę turinčių italų, o šis itin didelis aktyvumas atspindi, kokie opūs klausimai buvo iškelti ir kokios viltys į juos buvo sudėtos.

M.Renzi sakė pirmadienį susitiksiantis su prezidentu Sergio Mattarella (Serdžu Matarela) ir įteiksiantis jam savo atsistatydinimo raštą po paskutinio vyriausybės posėdžio.

Tuomet S.Mattarellai teks pareiga tarpininkauti formuojant naują vyriausybę, o jeigu šios pastangos nebus sėkmingos – paskelbti pirmalaikius rinkimus.

Daugumos analitikų nuomone, labiausiai tikėtinas scenarijus, kad M.Renzi administraciją pakeis laikinoji, vadovaujama jo Demokratų partijos. Šis kabinetas galėtų dirbti iki įprastų rinkimų 2018 metų pavasarį.

Finansų ministras Pieras Carlo Padoanas (Pjeras Karlas Padoanas) laikomas favoritu pakeisti M.Renzi Ministrų Tarybos pirmininko poste.

Roma, gruodžio 5 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode