Jungtinėje Karalystėje pirmą kartą užaugintas juodasis trumas. Apie tokį proveržį pirmadienį paskelbė šalies mokslininkai. Jų teigimu, dėl klimato kaitos trumai gali net tapti nauja žemės ūkio kultūra šalyje.

16 gramų svorio juodasis trumas buvo išaugintas Velse akmeninio ąžuolo šaknyse, kurios buvo apdorotos trumų sporomis.

Kembridžo universiteto ir bendrovės „Mycorrhizal Systems Ltd“ (MSL) mokslininkai skelbia, kad dirva aplink ąžuolą taip pat buvo kalkinta, kad nebūtų tokia rūgtinė.

Kilogramas juodųjų trumų Britanijoje gali kainuoti net 1700s svarų sterlingų (1900 eurų). Šiuo metu jie daugiausia auga Prancūzijoje, Italijoje bei Ispanijoje.

Tačiau MSL skelbia, kad tradicinės trumų augimo vietos kenčia nuo sausros, kurią sukėlė klimato kaita, todėl jų derlius mažėja.

Britanijoje išaugintas trumas yra „toliausiai link šiaurės kada nors užaugintas šis grybas“, pažymėjo Kembridžo universiteto mokslininkai.

„Šis rezultatas, kad klimatinė trumų tolerancija yra gerokai platesnė, nei buvo manyta iki šiol, tačiau tikėtina, kad tai buvo įmanoma tik dėl klimato kaitos“, – sakė MSL atstovas Paulas Thomasas (Polas Tomas).

„Kai kurie JK rajonai dabar yra tinkamai auginti šiuos grybus. Šios srities potencialas yra milžiniškas“, – sakė jis.

Britanijoje užaugintas trumas buvo rastas dar kovą, tačiau tik dabar eksperimento rezultatai paskelbti moksliniame žurnale „Climate Research“.

Londonas, lapkričio 6 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode