Indonezijos rytinėje Papua provincijoje ginkluotų separatistų grupuotė užėmė du kaimus netoli JAV valdomos vario kasyklos, penktadienį pranešė policija.

Dvi dešimtys užpuolikų, kurie, pasak pareigūnų, priklauso jau kelis dešimtmečius veikiančiam Laisvajam Papua judėjimui (OPM), įkaitais paėmė apie 1 300 gyventojų.

Kaimų gyventojai jau dvi dienas negali patekti į savo nedideles bendruomenes arba iš jų išvykti, tačiau, anot pareigūnų, nė vienas asmuo kol kas nenukentėjo, nes apie 700 ginkluotų Indonezijos karių akylai stebi situaciją.

„Tie žmonės yra iš nusikalstamos grupuotės, kuri užsiima smurtu ir bauginimais – jie nori karo“, – naujienų agentūrai AFP sakė vietos policijos vadas Victoras Deanas Macbonas (Viktoras Dinas Makbounas).

„Šiuo metu pirmenybę teikiame išankstinėms ir prevencinėms priemonėms. Vis dar neprasiveržėme, nes nenorime, kad nukentėtų kaimiečiai“, – pridūrė jis.

Tie kaimai yra netoli JAV kompanijai „Freeport-McMoRan“ priklausančios vario kasyklos. Pastaruoju metu ten įvyko virtinė šaudynių; spalio pabaigoje per tokį incidentą žuvo vienas policininkas.

Papua provincijoje sukilėliai veikia nuo pat 7-o dešimtmečio pabaigos, kai Indonezija aneksavo tą teritoriją. Vario kasykla dažnai atsiduria kovos dėl nepriklausomybės ir didesnės dalies išteklių kontrolės centre.

Džakarta jau ilgą laiką yra griežtai užgniaužusi tą regioną ir dislokavo ten didžiules karių ir policijos pajėgas.

Penktadienį pareigūnai nurodė, jog derasi su vietos religiniais ir bendruomenių lyderiais, kad apgultis būtų nutraukta.

Papua policijos pajėgų atstovas Suryadi Diazas (Surjadis Diazas) sakė, kad ta grupuotė bando sutrukdyti netoliese esančios kasyklos darbą ir pareikalavo policijos nesikišti.

Tačiau kol kas nežinoma, ar separatistai pareiškė kokių nors kitų konkrečių reikalavimų.

Indonezijos kariuomenės vadas Gatotas Nurmantyo (Gatotas Nurmantjas) savo ruožtu perspėjo, kad kariai yra pasirengę užbaigti įkaitų dramą „griežtu“ būdu, jei derybos žlugs.

„Šiuo metu (Indonezijos kariuomenė) stebi (situaciją), nes Laisvojo Papua judėjimo paimti įkaitai yra civiliai. Turėtume tai atsargiai vertinti“, – sakė jis pranešime.

„Freeport-McMoRan“ atstovas Riza Pratama informavo, kad OPM nepateikė kompanijai jokių reikalavimų ir kad įmonės darbas kol kas nebuvo paveiktas.

Džajapura, Indonezija, lapkričio 10 d. (AFP-BNS).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode