Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pareiškė sieksiantis naujos šešerių metų kadencijos ateinančių metų kovą vyksiančiuose valstybės vadovo rinkimuose.

Manoma, kad pastaruosius 18 metų šalį valdantis V. Putinas nesunkiai laimės ir šiuos rinkimus, nes kiti kandidatai į prezidentus tėra tik dėl akių ir neturi jokių šansų rimtai jam pasipriešinti.

Jei bus perrinktas, V. Putino kadencija truks iki 2024-ųjų ir jis taps ilgiausiai Rusijai vadovavusiu lyderiu nuo diktatoriaus Josifo Stalino laikų. Tokiu atveju V. Putinas pralenks net Leonidą Brežnevą, kuris vadovavo Sovietų Sąjungai vadinamojo sąstingio laikotarpiu, 1964-1982 metais.

„Kelsiu savo kandidatūrą į Rusijos Federacijos prezidento postą“, – paskelbė Kremliaus lyderis per apsilankymą Žemutiniame Naugarde, kur dalyvavo automobilių gamyklos GAZ 85-osioms veiklos metinėms skirtame koncerte.

Pasak V. Putino, „geresnės vietos ir dingsties apie tai paskelbti tikriausiai nėra“.

V. Putinas apie ketinimą siekti ketvirtos kadencijos paskelbė, kai renginio metu vienas gamyklos darbuotojas priminė anksčiau trečiadienį prezidento duotą pažadą kelti savo kandidatūrą į valstybės vadovo postą, jeigu jį palaikys tauta.

„Tai štai. Šiandien visi susirinkę šioje salėje jus palaiko be jokių išimčių. Vladimirai Vladimirovičiau, padarykite mums dovaną – paskelbkite savo sprendimą. Juk mes esame už jus, GAZ – už jus“, – kalbėjo gamyklos darbuotojas.

Keliomis valandomis anksčiau per vieną pompastišką renginį, skirtą pagerbti savanorius, V. Putinas atsisakė patvirtinti, kad dalyvaus rinkimuose.

„Toks sprendimas visada, bet kuriam žmogui, yra labai atsakingas, nes motyvas jį priimti gali būti tik siekis pagerinti žmonių gyvenimą mūsų šalyje“, – sakė V. Putinas salėje susirinkusiems žmonėms, tarp kurių buvo daug jaunimo.

„O tai gali būti pasiekta tik su žmonių pasitikėjimu ir parama. Ir dabar noriu paklausti: ar pasitikite manim ir palaikote?“ – kreipėsi jis į salę.

„Taip!“ – sušuko minia.

Prieš V. Putinui pasirodant scenoje, įvairius Rusijos nuopelnus, pavyzdžiui, Sovietų Sąjungos pergalę Antrajame pasauliniame kare, liaupsino šalies įžymybės, sportininkai ir sovietų laikų žvaigždės, įskaitant 83 metų aktorių Vasilijų Lanovojų.

Be kita ko, į susirinkusiuosius vaizdo ryšiu iš Tarptautinės kosmoso stoties kreipėsi kosmonautas Sergejus Riazanskis.

Dabartinė trečioji 65 metų V. Putino kadencija tęsiasi nuo 2012 metų. Pirmas dvi kadencijas Kremliaus vadovo poste jis dirbo 2000-2008 metais, vėliau ketverius metus buvo šalies premjeras.

Šio V. Putino pareiškimo, kuris nebuvo netikėtas, išvakarėse Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) paskelbė diskvalifikuojantis Rusiją iš 2018 metų vasario žiemos olimpiados Pietų Korėjos mieste Pjongčange dėl valstybės remtos dopingo programos.

Tačiau tarptautinė kritika ir šalį slegiančios problemos, tokios, kaip giliai įsišaknijusi korupcija ar skurdas, nemažina prezidento populiarumo – jį šiuo metu palaiko apie 80 proc. šalies gyventojų.

„Elektorato mobilizacija“

Nors beveik niekas neabejojo, kad V. Putinas dalyvaus kovo 18-osios rinkimuose, delsimas pranešti apie kandidatūros kėlimą buvo laikomas vienu iš Kremliaus politinių manevrų.

„Buvo būtina užtikrinti elektorato mobilizaciją“, – sakė Kremliui artimas politikos analitikas Dmitrijus Orlovas, kalbėdamas per televiziją.

Kremlius nerimauja dėl augančios rinkėjų apatijos, todėl V. Putino planus gaubianti nežinia turėjo padidinti visuomenės susidomėjimą prezidento rinkimais.

Ilgus mėnesius V. Putinas išsisukdavo nuo aiškaus atsakymo į klausimą apie savo ateities planus, skatindamas susimąstyti apie galimus tokio elgesio motyvus. Netgi imta kalbėti, kad V. Putinas apskritai gali pasitraukti iš valdžios ir įvardinti savo galimą įpėdinį.

Iškart po V. Putino pranešimo apie būsimą dalyvavimą rinkimuose pasipylė virtinė pareigūnų ir parlamentarų pareiškimų.

„Šis sprendimas suteikia mums tikrumo dėl rytojaus jausmą, – sakė žemųjų parlamento rūmų – Valstybės Dūmos – pirmininkas Viačeslavas Volodinas. – Šio sprendimo buvo laukiama... bet mes jau buvome pradėję jaudintis“.

Aukštieji parlamento rūmai – Federacijos Taryba – vėliau šį mėnesį turėtų paskelbti oficialią rinkimų kampanijos pradžią.

Apie savo ketinimą dalyvauti rinkimuose jau pranešė ir buvusių kampanijų veteranai – Komunistų partijos lyderis Genadijus Ziuganovas, ultranacionalistas Vladimiras Žirinovskis ir liberalas Grigorijus Javlinskis. Prie jų turėtų prisijungti televizijos laidų vedėja Ksenija Sobčak, prezidento V.Putino globėjo, buvusio Sankt Peterburgo mero Anatolijaus Sobčiako duktė.

Aršus V. Putino kritikas, opozicionierius Aleksejus Navalnas taip pat norėtų dalyvauti šiuose rinkimuose, bet Rusijos rinkimų komisijos pareigūnai nurodo, kad jis yra teistas, jam skirta lygtinė penkerių metų laisvės atėmimo bausmė už lėšų grobstymą, todėl jis negali kandidatuoti į prezidentus.

A. Navalnas tvirtina, kad pastaroji byla buvo politiškai motyvuota, o jo komanda rengia jo palaikymo mitingus įvairiuose šalies miestuose, spausdama Kremlių leisti jam registruotis kandidatu rinkimuose.

Maskva, gruodžio 6 d. (AFP-AP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode