Mieli svetainės lankytojai ir skaitytojai, su Naujųjų Metų pradžia ir mes pradedame naują politinės minties projektą. Tai – „Geopolitinė diagnostika“. Kas savaitę pateiksime jums keletą geopolitiškai svarbių įvykių su trumpu paaiškinimu – ką tai galėtų reikšti pasaulio raidai ir mums – Lietuvai. Jūsų komentarai, nuomonės ir pasiūlymai visada laukiami. Gero skaitymo ir svarstymų, gerų idėjų.

Jūsų Egidijus Vareikis

Ukraina

Faktai:

JAV administracija pagaliau sutiko, kad šaliai būtų tiekiami antitankiniai ginklai. Tai pirmieji vadinami letaliniai ginklai, kurių Ukraina taip laukė. Karo lauke įsigaliojo kalėdinės paliaubos. Prieš Naujuosius metus Ukraina ir prorusiški separatistai apsikeitė belaisviais: Ukraina paleido 273, o apsišaukėliškos Donecko ir Luhansko respublikos – 73 nelaisvėje laikytus asmenis.

Diagnozė:

Komentaras – metų pabaiga Ukrainos naudai. Ukraina turi teisę gintis visomis įmanomomis priemonėmis, de facto ji tampa NATO sąjungininke ir gynybos srityje suteikia šiai šaliai daugiau galimybių diktuoti taikos sąlygas ir tikėtis dar didesnio palaikymo. Rusija kol kas atsako miglotais grasinimai, kurie rodo, kad tokia įvykių eiga šaliai nepalanki.

Iranas

Faktai:

Šalį krečia iš pažiūros spontaniški protestai, kokių nebuvo nuo 2009 metų. Pranešama, apie keliolikos žmonių žūtį. Protestuojama prieš ekonominės situacijos blogėjimą ir valdžios atsakomybę už tai, tačiau liudininkų teigimu nestokojama ir politinių reikalavimų pakeisti valdantįjį režimą. Vyriausybė blokuoja populiarius socialinius tinklus, kuriais paprastai plinta informacija apie neramumus.

Diagnozė:

Irano režimui, konkuruojančiam su Saudo Arabija dėl įtakos regione toks „maištas laive“ labai neparankus. Protestai griauna Irano, kaip stiprios, stabilios šalies su konsoliduota visuomene, įvaizdį.  Jis taip pat rodo, kad tarptautinių sankcijų poveikis Iranui buvo kur kas didesnis, nei režimas bandė parodyti, šalyje stiprėja pasipriešinimas ne tik autoritariniam režimui, bet visai islamiškos respublikos idėjai. Tai, kad protestai kilo iš karto daugelyje vietų, yra ženklas, kad jie gali būti koordinuojami kol kas nepasiskelbusių opozicinių jėgų.

Šiaurės Korėja

Faktai:

Kinija, prisijungdama prie Jungtinių Tautų sankcijų Šiaurės Korėjai, formaliai nutraukė naftos tiekimą šiai šaliai. Tačiau satelitinės žvalgybos duomenimis nafta ir kitos žaliavos ir toliau tiekiamos.

Diagnozė:

Kinija yra šalis, nuo kurios sprendimų priklauso ne tik Šiaurės Korėjos ekonomika, bet ir jos galimybės tęsti branduolinę programą su visomis iš jos išplaukiančiomis pasekmėmis. Formaliai neremianti kaimynės politikos, Kinija (panašiai, ir Rusija) visai „nepyksta“, Šiaurės Korėjos ir JAV konfliktas gilėja.

Egidijus Vareikis, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode