JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį išreiškė nuomonę, kad dėl dabartinės Amerikos imigracijos sistemos kyla pavojus nacionaliniam saugumui.

Šiuo metu D. Trumpo administracija siekia, kad Aukščiausiasis Teismas paremtų jos užmojį panaikinti programą, saugojusią nuo deportacijos 700 tūkst. jaunų imigrantų, žinomų kaip „svajotojai“ (Dreamers).

D. Trumpo administracija siekia nukreipti dėmesį į dabartinių migracijos programų sąsajas su terorizmo pavojumi, kelias pastarąsias dienas tvyrant tarptautiniam pasipiktinimui dėl JAV prezidento numanomo pareiškimo apie imigrantus iš „sušiktų šalių“.

Naujausios Teisingumo ir Krašto saugumo departamentų ataskaitos duomenimis, po 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių, iš 549 su tarptautiniu terorizmu susijusių nuosprendžių JAV teismuose beveik trys ketvirtadaliai yra susiję su užsienyje gimusiais asmenimis. Iš jų 148 atvykę į JAV gavo šalies pilietybę.

Ataskaitoje taip pat minima, kad į šalį uždrausta patekti šimtams potencialių teroristų, mėginusių atvykti teisėtai arba neteisėtai.

Antradienį vakare D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ paviešino nuorodą į ataskaitą, remiančią Baltųjų rūmų pastangas nutraukti tokias programas, kaip Žaliosios kortos loterija ir šeimos narių migracija.

„Kongresui pateikėme išteklių ir reformų sąrašą. Norime, kad Amerikoje būtų saugu – tai reiškia, kad turime pereiti nuo atsitiktinės migracijos ir loterijos sistemos prie nuopelnais pagrįstos sistemos“, – sakė jis.

JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas (Džefas Sešonzas) ataskaitą paskelbė penkios dienos po to, kai D. Trumpas atmetė abiejų pagrindinių partijų susitarimą, siekiant pertvarkyti kai kurias migracijos programas, skirti dalį lėšų, reikalingų sienos statybai pasienyje su Meksika, taip pat užtikrinti „svajotojų“– migrantų, dar vaikystėje neteisėtai atvykusių į JAV su savo šeimomis – teises.

J. Sessionsas sakė, kad skelbiami duomenys „tėra ledkalnio viršūnė“.

„Šiuo metu JAV tiriame tūkstančius žmonių dėl sąsajų su terorizmu; tarp jų yra šimtai žmonių, į šalį atvykusių kaip pabėgėliai, – sakė jis. – Ši ataskaita atskleidžia neginčijamą ir nerimą keliančią tikrovę, kad mūsų migracijos sistema kelia pavojų nacionaliniam ir visuomenės saugumui.“

Kova dėl „svajotojų“

D. Trumpas praėjusią savaitę išreiškė pasipiktinimą, anot jo, „supuvusia ir nesąžininga“ JAV teisine sistema, kai teisėjas blokavo jo sprendimą nutraukti „svajotojų“ apsaugos nuo deportacijos programą.

Šios nuo 2012 metų veikiančios apsaugos priemonės vadinamos Atidėtų veiksmų atvykstančių vaikų atžvilgiu programa (DACA).

Teisingumo departamentas antradienį sukėlė dar didesnę audrą, kai paskelbė, kad kreipsis tiesiai į Aukščiausiąjį Teismą ir apskųs San Fransisko teisėjo sprendimą nepatenkinti D. Trumpo nurodymo nutraukti DACA.

Departamentas sakė vengiantis skųsti sprendimą Šiaurės Kalifornijos apeliaciniame teisme, kad procesas vyktų sparčiau. Tačiau, anot kritikų, veikiausiai norima, kad bylą svarstytų administracijos pozicijai palankesni teisėjai.

„Šiandienos pareiškimas yra tik dar vienas iš virtinės nerimą keliančių priešiškų veiksmų, nukreiptų prieš jaunus migrantus visoje Amerikoje“, – sakė Amerikos pilietinių laisvių sąjungos migracijos politikos direktorė Lorella Praeli (Lorela Praeli).

Per įtemptas derybas dėl abiejų partijų pasiūlymo migracijos klausimu D. Trumpas, pasak vieno ten buvusio pareigūno, pradėjo skųstis dėl migrantų iš „sušiktų šalių“ ir pareiškė, kad jam būtų priimtinesni migrantai iš Norvegijos.

Respublikonas senatorius Lindsey Grahamas (Lindsis Graemas) antradienį apkaltino „neracionalius“ D. Trumpo darbuotojus, kad jie sužlugdė trapų susitarimą, pasiektą tarp demokratų ir respublikonų įstatymų leidėjų.

„Nemanau, kad prezidento darbuotojai tinkamai atlieka savo darbą... Negalime nieko padaryti, kai Baltiesiems rūmams vadovauja asmenys, kurių požiūris į migraciją neracionalus, – sakė L. Grahamas. – Tai jau virto (vulgariu) šou, bet mes turime vėl tapti didžia šalimi, kur demokratai ir respublikonai dirba kartu, kad pasiektume, kas jau turėjo būti padaryta prieš daugybę metų“, – sakė L. Grahamas turėdamas omeny migracijos reformą.

Tačiau L. Grahamas nesakė ar toliau spaus, kad būtų pasiektas susitarimas, kuriuo būtų apsaugoti šiuo metu DACA besinaudojantys imigrantai, iš dalies finansuojama sienos pasienyje statyba, o migracijos politika būtų priartinta prie nuopelnais grindžiamos sistemos.

„Tai nesibaigs blogai. Viskas bus gerai“, – pažadėjo jis DACA gavėjams.

Nori „galinčių pritapti žmonių“

Spaudos konferencijoje antradienį, aukštas pareigas užimantis administracijos pareigūnas sakė, kad norima suformuoti migracijos sistemą, kuri į šalį pritrauktų žmonių, galinčių prisidėti savo žiniomis ir įgūdžiais bei pajėgių „geriau pritapti“ JAV visuomenėje.

„Teisingai veikianti migracijos sistema skatina visapusišką asimiliaciją, – sakė pareigūnas. – Tokia sistema neskatina priimti asmenų, kuriems greičiausiai nepasiseks, bus sunku pritapti, kurie gali būti radikalizuoti ar jau yra radikalizuoti ir kelia pavojų mūsų nacionaliniam saugumui.“

Baltųjų rūmų atstovai sako norintys sistemos, panašios į veikiančią Kanadoje arba Australijoje, kur yra įvertinami į šalį norinčių migruoti asmenų įgūdžiai ar žinios, taip pat kaip jie gali būti naudingi šaliai.

Tačiau kritikai teigia, kad vyriausybės požiūris ir naujausia ataskaita apie migracijos būklę atrodo daugiausiai yra nukreipti prieš musulmonus.

„Ši slaptų užmojų turinti ataskaita aiškiai sukurta siekiant paremti D. Trumpo administracijos antiimigracinę ir islamofobišką politiką, – sakė Amerikos ir islamo santykių taryba. – Ataskaitoje nekreipiama dėmesio į baltųjų viršenybės šalininkų ir kitų ne imigrantų vykdomą smurtą, taip pat siekiama visus imigrantus vaizduoti kaip teroristus.“

Vašingtonas, sausio 17 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode