Draudimas dalyvauti olimpiniame judėjime Rusijai trečiadienį atšauktas, nepaisant dviejų nustatytų jos sportininkų dopingo vartojimo atvejų per Pjongčango žiemos olimpines žaidynes.



Šis Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) sprendimas, regis, yra mėginimas užbaigti valstybės toleruojamo dopingo vartojimo skandalą, aptemdžiusį 2014-ųjų Žiemos olimpines žaidynes Sočyje.

TOK gruodį uždraudė Rusijos atletams dalyvauti 2018-ųjų žiemos olimpiadoje, o 168-iems patikrinimą išlaikiusiems „švariems“ sportininkams buvo leista dalyvauti Pjongčango žaidynėse su neutralia „Olimpinio sportininko iš Rusijos“ vėliava. Jie privalėjo laikytis griežtų reikalavimų: buvo draudžiama demonstruoti šalies vėliavą, vilkėti nacionalinių spalvų rūbus, šioje olimpiadoje taip pat neskambėjo ir Rusijos himnas

TOK prezidentas Thomas Bachas (Tomas Bachas) yra sakęs, kad pagrindinė sąlyga Rusijos teisėms atstatyti buvo teigiami dopingo testų rezultatai per olimpines žaidynes. Tačiau Rusijos siekiui sugrįžti žalos sukliudė Pjongčange pagauti du dopingą vartoję rusų atletai: akmenslydininkas Aleksandras Krušelnickis ir bobslėjininkė Nadežda Sergejeva.

Tačiau trečiadienį TOK paskelbė, kad visi kiti testai buvo neigiami, tad Rusijai atsivėrė kelias grįžti į olimpinį judėjimą.

„Tokiu būdu, kaip nurodo vykdomosios valdybos vasario 25-osios sprendimas, Rusijos olimpinio komiteto suspendavimas automatiškai atšaukiamas ir tai įsigalioja nedelsiant“, – sakoma TOK pranešime.

„Noriu padėkoti mūsų sportininkams, kurie pasirodė puikiai, nepaisant provokacijų“, – sakė Rusijos olimpinio komiteto (ROC) vadovas Aleksandras Žukovas.

„Dėkoju aistruoliams, kurie neperžengė ribų, dėl ko galėjo grėsti daugiau sankcijų, – pridūrė jis.  – Šiandieninis TOK sprendimas yra labai svarbus mums. ROC yra visateisė olimpinės šeimos narė“.

Rusija sutiko su TOK finansinėmis sankcijoms – praėjusią savaitę sumokėjo 15 mln. JAV dolerių Tarptautiniam olimpiniam komitetui.

Sočis, vasario 28 d. (AP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode