Stiprus 6,2 balo žemės drebėjimas trečiadienį supurtė Afganistaną, pranešė JAV Geologijos tarnyba (USGS).

Tarnyba nurodė, kad 10 val. 41 min. Grinvičo (13 val. 41 min. Lietuvos) laiku įvykusio drebėjimo epicentras buvo Hindukušo kalnuose ties Afganistano ir Tadžikistano siena. Jo židinys buvo 111 km gylyje.

Pajutę požeminius smūgius, žmonės puolė bėgti iš pastatų į gatves. Drebėjimas taip pat buvo juntamas Pakistano sostinėje Islamabade.

Tai buvo jau antras trečiadienį Afganistaną supurtęs žemės drebėjimas.

Požeminiai smūgiai buvo juntami „daugumoje“ šalies dalių, sakė stichinių nelaimių ministerijos atstovas spaudai Mohammadas Omaras Mohammadi (Mohamadas Omaras Mohamadis).

Šiaurės rytinėje Badachšano provincijoje, kur užregistruotas žemės drebėjimo epicentras, pranešimų apie nukentėjusius žmones ir padarytą žalą nėra.

Tačiau rytinėje Kosto provincijoje įgriuvęs pastato stogas sužeidė du vaikus, informavo M. O. Mohammadi.

Naujienų agentūros AFP korespondentas Kabule pasakojo, kad per antrą žemės drebėjimą, kuris įvyko praėjus kelioms valandoms po pirmojo, žemė po kojomis sostinėje virpėjo mažiausiai vieną minutę.

Prie Afganistano sienos esančiame Pakistano Pešavaro mieste pirmuosius požeminius smūgius pajutę žmonės puolė į gatves, pasakojo liudininkai naujienų agentūrai AFP.

Anksčiau trečiadienį Kabulą sudrebino virtinė sprogimų, kai mirtininkai sprogdintojai ir ginkluoti kovotojai surengė koordinuotus išpuolius prieš dvi policijos nuovadas. Saugumo pajėgos šiuo metu ieško užpuolikų, tikrina pastatus.

Per išpuolius, vienas kurių vyksta iki šiol, žuvo mažiausiai du pareigūnai, šeši civiliai gyventojai buvo sužeisti, pranešė policijos pareigūnai ir medikai.

Afganistaną, ypač Hindukušo regioną, kur susiduria Eurazijos ir Indijos tektoninės plokštės, požeminiai smūgiai supurto neretai.

Humanitarinės pagalbos agentūros perspėja, kad reikia būti geriau pasirengus stichinių nelaimių atvejams šioje karo nuniokotoje šalyje, kuri yra ypač jautri tokioms nelaimėms kaip potvyniai, žemės drebėjimai ar žemės nuošliaužos.

Badachšane 2015 metų spalį įvykęs 7,5 balų stiprumo žemės drebėjimas visame regione nusinešė daugiau nei 380 žmonių gyvybes, tarp jų 248 – Pakistane, daugybę pastatų sulygino su žeme ir sukėlė žemės nuošliaužų.

Kabulas, gegužės 9 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode