NATO sąjungininkės gali stiprinti ryšius saugumo ir gynybos srityse, nors jų nuomonės įvairiais tarptautiniais klausimais, nuo prekybos ir ekonomikos iki Irano branduolinės programos, skiriasi, trečiadienį sakė Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„Taip, yra nuomonių skirtumų ir mes juos rimtai vertiname. Tačiau tuo pačiu metu NATO sugeba stiprinti savo transatlantinius ryšius saugumo srityje“, – pažymėjo jis, atsakydamas į žurnalisto klausimą, kaip Aljanso narių nuomonių skirtumai paveiks bendradarbiavimą sąjungininkių saugumo srityje.

Generalinis sekretorius priminė, jog Aljansą sudaro 29 valstybės abiejose Atlanto pusėse ir visos šios šalys turi savo istoriją, savo geografiją ir požiūrį į prekybą, ekologiją bei kitus dalykus, tačiau tai NATO nėra problema, nes istorija parodė, kad nepaisydamas visų vidaus nuomonių skirtumų Aljansas sėkmingai vykdo savo gynybos misiją.

„Tuo pačiu metu reikia prisiminti, kad mes ir anksčiau esame susidūrę su tokiais nuomonių skirtumais“, – sakė J. Stoltenbergas ir pažymėjo, kad dabartinė situacija Aljansui jokiu būdu nėra nauja.

„Tačiau vėl ir vėl matome, kad galime susivienyti esminiam NATO uždaviniui: ginti vieniems kitus nepaisant nuomonių skirtumų“, – pabrėžė jis.

NATO generalinis sekretorius pridūrė, jog „būtų gerai, jeigu šie nuomonių skirtumai galiausiai būtų įveikti“.

„Aš galvoju, kad įmanoma apriboti neigiamą (šių ginčų) poveikį NATO“, – sakė J. Stoltenbergas.

Briuselis, birželio 6 d. („Interfax“-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode