Italijos kraštutinių dešiniųjų pažiūrų vidaus reikalų ministras Matteo Salvini (Matėjas Salvinis) pirmadienį lankydamasis Tripolyje paragino prie pietinės Libijos sienos įsteigti paskirstymo centrus ir neleisti migrantams plaukti per Viduržemio jūrą.

„Ketvirtadienį Briuselyje mes su Libijos valdžia bendrai pritarsime priėmimo ir identifikacijos centrų steigimui į pietus nuo Libijos, ties jos išorine siena, kad padėtume Libijai ir Italijai sustabdyti migraciją“, - sakė jis, kalbėdamas apie šią savaitę įvyksiantį ES viršūnių susitikimą.

Spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo ir  Libijos premjero pavaduotojas Ahmedas Maiteeqas (Ahmedas Maitikas), M. Salvini konkrečiai nenurodė, kuriose Afrikos šalyse galėtų atsirasti tokie centrai.

Pasak A. Maiteeqo, Libija „kategoriškai atsisako“ steigti tokias stovyklas savo teritorijoje ir pakvies Viduržemio jūros regiono Europos šalis rugsėjį surengti viršūnių susitikimą migracijos klausimu Tripolyje. 

M. Salvini taip pat buvo trumpai susitikęs su Libijos nacionalinės santarvės vyriausybės (GNA) vadovu Fayezu al Sarraju (Fajezu Saradžu) ir vidaus reikalų ministru Abdessalamu Ashouru (Abdessalamu Ašuru).

Italija, atsidūrusi Europos migrantų krizės priešakinėje linijoje, dabar atsisako įsileisti Viduržemio jūroje surinktus žmones gabenančius gelbėtojų laivus, o naujoji Romos populistų vyriausybė reikalauja kitų Europos Sąjungos narių didesnio solidarumo.

M. Salvini, tapęs pirmuoju Libijoje apsilankiusiu naujosios Italijos vyriausybės nariu, sekmadienį tiesmukai paragino užsienio pagalbos organizacijas liautis gelbėti migrantus prie Šiaurės Afrikos krantų.

Libijos vicepremjeras A. Maiteeqas pirmadienį dienraščio „La Repubblica“ paskelbtame interviu išreiškė viltį bendradarbiauti su Italijos vyriausybe šiuo klausimu.

„Italijos ir Libijos bendradarbiavimas yra kritiškai svarbus“, – sakė jis ir pridūrė, kad jo šaliai migrantų antplūdis taip pat yra „didelė problema“.

„Žmonių kontrabandininkus, gabenančius migrantus į Italiją, laikome pavojingomis nusikaltėlių grupuotėmis, trukdančiomis Libijai žengti sudėtingo (padėties) normalizavimo link“, – pabrėžė A. Maiteeqas.

„Visa Europa turėtų pagalvoti, kokių struktūrinių priemonių būtų galima imtis Afrikos šalyse, kad būtų sustabdyti migrantai“, – sakė vicepremjeras.

Sekmadienį 16 Europos Sąjungos šalių lyderiai Briuselyje surengė nepaprastąjį pasitarimą, ieškodami išeities iš šios krizės, tvyrant įtampai dėl senų nesutarimų, kas turėtų priimti migrantus ir pabėgėlius, pasiekiančius Italiją ir kitas Europos valstybes.

Tripolis, birželio 25 d. (AFP-BNS). 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode