Tadžikistano šiaurėje kilus riaušėms vienoje griežto režimo pataisos kolonijoje žuvo 24 kaliniai ir du sargybiniai, ketvirtadienį pranešė saugumo šaltiniai.

Šiame kalėjime antrame pagal dydį šalies mieste Chudžande laikomi ilgas įkalinimo bausmes už sunkius nusikaltimus atliekantys kaliniai, įskaitant už ekstremizmą ir nužudymus nuteistus asmenis.

Vienas šaltinis naujienų agentūrai AFP pranešė, kad tarp žuvusiųjų yra vienas sargybinis ir vienas kareivis.

Dar šeši sargybiniai buvo sužeisti, nurodė kitas šaltinis.

„Riaušės, kuriose dalyvavo dešimtys kalinių, prasidėjo trečiadienį vakare ir ketvirtadienį tęsėsi“, – AFP sakė vienas saugumo šaltinis, prašęs neskelbti jo pavardės.

Kitas šaltinis nurodė, kad riaušės kilo kaliniams iš kalėjimo dirbtuvių pagrobus „aštrių daiktų“.

Per riaušes žuvusių kareivio ir sargybinio laidotuvės turėjo įvykti ketvirtadienį, informavo vienas šaltinių.

Tadžikistano vyriausybė pranešimų apie riaušes ir aukas kol kas nepatvirtino.

Pasienyje sustiprintas saugumas

Ketvirtadienį sieną su Tadžikistanu turinčios Kirgizijos pasienio tarnyba pranešė dėl riaušių sustiprinusi saugumą prie sienos.

Abiejų šalių pasienio tarnybos „jau aptarė padėtį Chudžande“, sakė atstovė Gulmira Borubajeva naujienų agentūrai AFP.

Pabėgimų iš Chudžando, esančio 300 km į šiaurę nuo sostinės Dušanbės, kalėjimo yra buvę ir anksčiau. 2016 metais trims nuteistiesiems inicijavus pabėgimą žuvo vienas sargybinis ir vienas kalinys.

Tuo metu Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad šie kaliniai planavo prisidėti prie džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS).

Sieną su Afganistanu turintis Tadžikistanas, kuris tapo nepriklausomas subyrėjus Sovietų Sąjungai 1991 metais. Netrukus po nepriklausomybės paskelbimo 8,5 mln. gyventojų turinti šalis išgyveno penkerius metus trukusį pilietinį karą, per kurį žuvo dešimtys tūkstančių žmonių.

Šios musulmoniškos valstybės pareigūnai pranešė, kad pastaraisiais metais prie IS kovotojų Sirijoje prisijungė daugiau nei 1 tūkst. tadžikų, įskaitant 2015 metais pabėgusį aukšto rango policijos pareigūną.

Liepos mėnesį per išpuolį Tadžikistane žuvo keturi užsienio turistai dviratininkai. Nors dėl šio incidento buvo apkaltinti IS kovotojai, šalies vyriausybė nenori to pripažinti.

Dušanbė, lapkričio 8 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode