Vienas pietų korėjietis penktadienį padegė save priešais Japonijos ambasadą Seule, pranešė policija, tarp abiejų šalių padidėjus įtampai dėl prekybos ginčų.

Į 8-ąją dešimtį įžengęs vyras savo automobilyje, pastatytame aikštelėje prie pastato, kuriame įsikūrusi Japonijos ambasada, apsiliejo degiu skysčiu iį jį padegė, sakoma Seulo policijos pranešime.

Policija nurodė, kad vyras liko gyvas ir buvo nuvežtas į ligoninę, bet negali bendrauti. Pietų Korėjos žiniasklaida pranešė, kad vyras, pavarde Kimas, buvo netekęs sąmonės.

Jo veiksmų motyvai kol kas neaiškūs. Policija nurodė, kad vyro automobilyje buvo rasta galimai degių medžiagų. Pareigūnai sakė tiriantys mašiną, apsaugos vaizdo kamerų įrašus, taip pat apklausia pastate buvusius žmones.

Tokijo ir Seulo santykiai šiuo metu yra pašliję labiausiai per kelis pastaruosius dešimtmečius, Japonijai neseniai sugriežtinus kai kurių aukštųjų technologijų medžiagų eksportą.

Pietų Korėja ir Japonija, kurios abi yra svarbios JAV sąjungininkės, ir anksčiau neretai įsitraukdavo į ginčus dėl istorijos bei teritorijų, susijusius su Japonijos 1910–1945 metais vykdytų Korėjos pusiasalio kolonijiniu valdymu.

Pietų Korėjos pareigūnai sakė, kad Japonijos įvesti apribojimai prekybai yra atsakas į vietos teismų sprendimus, kad japonų įmonės turi suteikti finansinę kompensaciją kadaise priverstinai įdarbintiems korėjiečiams. Japonija šias pretenzijas atmeta.

Prie Japonijos ambasados per pastaruosius dešimtmečius buvo surengta daug protestų, daugiausiai taikių. Retkarčiais per protestus prasiverždavo smurtas; yra buvę atvejų, kai demonstrantai žalodavosi nusipjaudami pirštus arba susiremdavo su policijos pareigūnais.

2017 metais vienas pietų korėjietis budistų vienuolis mirė padegęs save, protestuodamas prieš 2015 metų Seulo ir Tokijo susitarimą, turėjusį išspręsi ginčą dėl korėjiečių moterų, kolonijiniu laikotarpiu priverstų teikti seksualines paslaugas japonų kariams.

Seulas, liepos 19 d. (AP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode