Tankiai apgyventoje Indonezijos Javos saloje mažiausiai vienas žmogus žuvo ir dar keli buvo sužeisti per galingą žemės drebėjimą, dėl kurio trumpam buvo paskelbtas cunamių pavojus, šeštadienį pranešė pareigūnai.

Penktadienį vakare 6,9 balo požeminiai smūgiai, kurių epicentras buvo jūros dugne maždaug už 147 km nuo Sumuro, esančio į pietvakarius nuo sostinės Džakartos, gyventojus privertė sprukti į aukštesnes vietas. Džakartoje daugybė žmonių išbėgo iš pastatų į gatves.

Indonezijos nacionalinė atsako į stichines nelaimes koordinavimo agentūra buvo perspėjusi, kad šis drebėjimas gali sukelti iki trijų metrų aukščio bangas, bet cunamių perspėjimas po kelių valandų buvo atšauktas.

Šeštadienį tarnybos pranešė, kad per žemės drebėjimą smarkaus išgąsčio ištikta 48 metų moteris mirė nuo širdies smūgio.

Dar keturi žmonės buvo sužeisti, o daugiau kaip tūkstantis buvo evakuoti į laikinus prieglobsčius sakė pareigūnai. Dalis evakuotųjų yra kaimyninės Sumatros salos gyventojai.

Požeminiai smūgiai apgadino daugiau kaip 100 pastatų, iš jų apie 34 sugriuvo, pridūrė agentūra.

„Girdėjosi griaudėjimas, tarsi virš galvos skristų lėktuvas. Taip smarkiai išsigandau, kad pradėjau bėgti“, – 69 metų Isah (Isa), kaip ir daugelis indoneziečių, turintis tik vardą, sakė būdamas evakuacijos centre Pandeglange, esančiame pietvakariniame Javos gale.

Gruodį šio regiono pakrantėms smogė ugnikalnio išsiveržimo sukeltas cunamis, nusinešęs daugiau kaip 400 žmonių gyvybių.

Indoneziją, esančią vadinamajame Ramiojo vandenyno „ugnies žiede“, kur susiduria tektoninės plokštės, dažnai ištinka žemės drebėjimai ir ugnikalnių išsiveržimai.

Pernai per 7,5 balo žemės drebėjimą ir jo sukeltą cunamį Palu mieste Sulavesio saloje žuvo daugiau kaip 2,2 tūkst. žmonių, o dar apie tūkstantis paskelbti dingusiais.

2004 metų gruodžio 26 dieną katastrofinis 9,1 balo žemės drebėjimas, įvykęs prie Sumatros salos krantų, sukėlė milžinišką, nusiritusį per Indijos vandenyno regioną ir nusinešusį apie 220 tūkst. gyvybių, įskaitant maždaug 170 tūkst. – pačioje Indonezijoje.

Redaktorius: Raimondas Čiuplys

Džakarta, rugpjūčio 3 d. (AFP-BNS). 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode