Parama dėkojame




nurodAugant įtampai tarp Lenkijos ir Baltarusijos, pastarosios valstybės autoritarinis vadovas Aliaksandras Lukašenka penktadienį pareiškė, kad nurodė savo vyriausybei susisiekti su Varšuva, tvirtindamas, kad yra pasirengęs kalbėtis.

Praėjusią savaitę Lenkija pareiškė, kad du Baltarusijos sraigtasparniai pažeidė jos oro erdvę, ir sulaikė baltarusį, įtariamą priklausymu Rusijos šnipų grupuotei.

Daugelį metų įšalę Minsko ir Varšuvos santykiai pasiekė naujas žemumas po to, kai A. Lukašenka leido Maskvai panaudoti Baltarusijos teritoriją Ukrainai pulti.

Įtampa dar labiau padidėjo, kai Baltarusija tapo nauja Rusijos samdinių grupės „Wagner“ kovotojų baze, o Lenkija pareiškė, kad tai kelia grėsmę saugumui, ir sustiprino sienų apsaugą.

„Turime pasikalbėti su lenkais. Įsakiau ministrui pirmininkui su jais susisiekti“, – sakė A. Lukašenka, pasak valstybinės naujienų agentūros „Belta“.

„Mes esame kaimynai, o kaimynų nepasirinksi“, – pridūrė Baltarusijos lyderis.

Šis neįprastas komentaras nuskambėjo praėjus dienai po to, kai Varšuva paskelbė pasiųsianti 10 000 karių prie savo sienos su Baltarusija.

„Spalio 15 dieną pas juos vyks parlamento rinkimai, žinoma, jiems reikia eskaluoti padėtį (...), parodyti, kad jie tinkamai apginklavo (Lenkiją)", – kalbėjo A. Lukašenka.

ES narė perspėjo dėl provokacijų, susijusių su „Wagner“ grupe, kurią A. Lukašenka sutiko priimti po nepavykusio maišto Rusijoje.

Praėjusį mėnesį viešėdamas Sankt Peterburge A. Lukašenka, sėdėdamas šalia Vladimiro Putino, pajuokavo, kad „Wagner“ kovotojai „prašo vykti į Vakarus, prašo leidimo (...) vykti į Varšuvą, į Žešuvą“.

Į Lenkiją išvyko tūkstančiai baltarusių, pabėgusių iš savo tėvynės, kurią nuo 1994 metų geležiniu kumščiu valdo A. Lukašenka.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode