Parama dėkojame




importoHonkongo vadovas Johnas Lee (Džonas Li) antradienį pareiškė, kad savo vyriausybei nurodė nedelsiant įvesti kai kurių japoniškų maisto produktų importo apribojimus po to, kai Tokijas paskelbė, kad į vandenyną išleis vandenį iš Fukušimos atominės elektrinės. 

„Japonijos vyriausybė pati nusprendė išleisti branduolines nuotekas į jūrą“, – socialiniame tinkle „Facebook“ teigė J. Lee. 

„Labai tam prieštarauju“, – pridūrė jis ir šį žingsnį pavadino neatsakingu, nes juo esą neatsižvelgiama į maisto saugą ir riziką aplinkai. 

Anot J. Lee, jis nurodė aplinkos ir ekologijos sekretoriui ir atitinkamoms tarnyboms nedelsiant pradėti taikyti importo kontrolės priemones, siekiant apsaugoti maisto saugą ir gyventojų sveikata. 

Tuo tarpu Kinija antradienį apkaltino Japoniją planuojant „savavališkai išpilti branduoline medžiaga užterštą vandenį“. Tokijas pareiškė, kad šią savaitę pradės išleidinėti vandenį iš nukentėjusios Fukušimos elektrinės į Ramųjį vandenyną.

„Vandenynas yra bendra visos žmonijos nuosavybė, o ne vieta, kur Japonija galėtų savavališkai išpilti branduoline medžiaga užterštą vandenį“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas (Vang Venbinas) ir pridūrė, kad Pekinas imsis „būtinų priemonių jūros aplinkai, maisto saugai ir visuomenės sveikatai apsaugoti“.

Keli Fukušimos „Daiichi“ elektrinės reaktoriai išsilydė po to, kai aušinimo sistemos buvo pažeistos galingo 2011 metais įvykusio cunamio.

Kilusi branduolinė avarija buvo didžiausia po Černobylio AE katastrofos, o jos padarinių likvidavimo darbai truko daugiau nei dešimtmetį, tačiau dauguma teritorijų, kurios dėl radiacijos buvo paskelbtos uždraustomis, dabar vėl atidarytos.

Nuo to laiko, kai 2011 metais Fukušimos elektrinę sugriovė žemės drebėjimas ir cunamis, per kuriuos žuvo 18 tūkst. žmonių, susikaupė apie 1,34 mln. tonų vandens.

Japonijos žemės ūkio ministerijos duomenimis, Honkongas yra antras pagal dydį Japonijos maisto produktų importo gavėjas po žemyninės Kinijos.

Praėjusį mėnesį Honkongas paskelbė apie planus uždrausti vandens produktų importą iš 10 Japonijos prefektūrų, jei ši šalis imsis veiksmų dėl Fukušimos AE vandens išleidimo. 

Tai įvyko po to, kai Kinijos generalinė muitinės administracija pagrasino visiškai uždrausti į šalį įvežti maisto produktus iš tam tikrų Japonijos dalių.

Buvo įvardyta 10 prefektūrų: Tokijo, Fukušimos, Čibos, Točigio, Ibarakio, Gunmos, Mijagio, Niigatos, Nagano ir Saitamos. 

Japonijos diplomatiniai atstovai Honkonge prieštarauja importo apribojimams ir šiomis savaitėmis buvo susitikę su J. Lee ir vyresniaisiais vyriausybės pareigūnais. 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode