Parama dėkojame




migrantuGraikų pareigūnai pranešė, kad pirmadienį per du atskirus incidentus, susijusius su migrantus gabenančiomis valtimis, plaukusiomis link Graikijos salų, esančių netoli Turkijos krantų, žuvo penki žmonės, įskaitant keturis vaikus, o dešimtys buvo išgelbėti.

Pakrančių apsaugos tarnyba pranešė, kad į šiaurės rytus nuo Graikijos Lesbo salos, esančios netoli Turkijos krantų, nuskendus migrantus gabenusiai valčiai, žuvo keturi žmonės, o 18 buvo išgelbėti. Vyriausybės atstovas spaudai Pavlas Marinakis (Pavlos Marinakis) sakė, kad žuvo aštuonerių metų berniukas ir trys 8, 11 ir 14 mėnesių mergaitės.

Pakrančių apsaugos tarnybos atstovas spaudai Nikas Aleksijus (Nikos Alexiou) sakė, kad incidentas įvyko Turkijos teritoriniuose vandenyse, tačiau Turkijos pakrančių apsauga nevykdė gelbėjimo operacijos, todėl žmones surinko Graikijos patrulinis laivas. Išgyvenusieji buvo nugabenti į pagrindinį Lesbo salos uostą Mitilėnę, kur du žmonės buvo nugabenti į vietos ligoninę.

Pirmadienį apie 1 val. nakties pakrančių apsaugos patrulinis laivas prie rytinės Egėjo jūros Samo salos pastebėjo valtį su 37 žmonėmis, pranešė pakrančių apsaugos tarnyba. Ji teigė, kad keleiviai, pamatę patrulinį laivą, šoko į vandenį, tad buvo pradėta gelbėjimo operacija.

Pasak pareigūnų, moteris ir berniukas buvo ištraukti iš vandens be sąmonės, o pakrančių apsaugos pareigūnai atliko jiems dirbtinį kvėpavimą. Moteris mirė, tačiau berniukas išgyveno ir kartu su kitais devyniais išsigelbėjusiais žmonėmis buvo nugabentas į Samo ligoninę, sakė pakrančių apsaugos pareigūnai.

Per spaudos konferenciją P. Marinakis pagyrė pakrančių apsaugos tarnybą už, jo žodžiais, antžmogiškas pastangas gelbstint gyvybes jūroje. „Būtina, kad siaubingi kontrabandos tinklai, išnaudojantys pažeidžiamus žmones, būtų sunaikinti iš pašaknų“, – sakė jis.

Savaitgalį pakrančių apsauga pranešė, kad iš laivų prie rytinių Egėjo jūros salų paėmė dešimtis žmonių. Migrantų per pastaruosius du mėnesius padaugėjo.

Ji teigė, kad sekmadienį iš prie Lesbo krantų nuskendusios valties paėmė 20 išsigelbėjusiųjų, o šeštadienį iš kitos prie tos pačios salos nuskendusios valties surinko dar 11 žmonių.

Pakrančių apsaugos tarnybos teigimu, šeštadienį į Samo salą atplaukė dar dvi valtys, iš kurių vienoje buvo 35 žmonės, o kitoje – 21 žmogus.

Graikija dešimtmečius buvo vienas iš pageidaujamų patekimo į Europos Sąjungą punktų žmonėms, bėgantiems nuo konfliktų ar skurdo Artimuosiuose Rytuose, Afrikoje ir Azijoje ir besitikintiems geresnio gyvenimo Europoje.

Jungtinių Tautų duomenimis, šiais metais Graikiją sausuma ir jūra pasiekė daugiau kaip 14 tūkst. žmonių. Per visus 2022 metus į Graikiją atvyko 19 tūkst. žmonių.

Birželį tarptautiniuose vandenyse prie pietvakarių Graikijos nuskendo iš Libijos į Italiją plaukęs žvejybinis traleris su maždaug 500–750 žmonių. Buvo rasti tik 104 išgyvenusieji, o Graikijos pareigūnai buvo smarkiai kritikuojami dėl to, kad laiku neevakavo laivo.

Po to, kai 2015 metais per Europos migracijos krizės piką į Graikiją atvyko beveik milijonas žmonių, kurių didžioji dauguma tikėjosi persikelti į šiaurę, į turtingesnes Europos šalis, Graikija sustiprino patruliavimą palei jūros ir sausumos sieną su Turkija, kad sustabdytų atvykėlius.

Žmogaus teisių grupės ir migrantai pasmerkė vyriausybę, kad ji deportuoja į šalį atvykusius žmones, net neleisdama jiems paprašyti prieglobsčio. Šį kaltinimą vyriausybė griežtai paneigė.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode