Parama dėkojame




rinkimusBuvęs Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį piktai sureagavo į tai, kad teismas paskyrė kitų metų kovo 4 dienos datą jo federalinės bylos nagrinėjimui, ir pasiskundė, kad toks laikas prilygsta kišimuisi į rinkimus.

JAV federalinis teisėjas pirmadienį paskelbė, kad D. Trumpo bylos, kurioje jis kaltinamas sąmokslu siekiant panaikinti 2020-ųjų prezidento rinkimų rezultatus, nagrinėjimas prasidės 2024 metų kovo 4-ąją.

Viena didžiausių baudžiamųjų bylų JAV istorijoje atsidurs artėjančių varžybų dėl Baltųjų rūmų įkarštyje.

Ši data – dveji metai iki D. Trumpo advokatų komandos pasiūlytosios – yra vadinamojo superantradienio, kai keliolika valstijų rinks respublikonų kandidatą 2024 metų prezidento rinkimams, išvakarės.

Sprendimas gali pakenkti D. Trumpo viltims sugrįžti Baltuosius rūmus ir jis savo socialiniame tinkle „Truth Social“ paskelbė piktą įrašą, pavadindamas pagrindinį prokurorą Jacką Smithą (Džeką Smitą) pamišusiu ir skųsdamasis dėl, jo žodžiais, kišimosi į rinkimus.

D. Trumpas rašė, jog prokurorai sąmoningai sulėtino tyrimą, „kad jis vyktų įpusėjus sukčiaus Joe Bideno (Džo Baideno) politinio oponento kampanijai prieš jį“.

„Kišimasis į rinkimus!“ – pareiškė D. Trumpas.

„Šiandien šališkas, Trumpo nekenčiantis teisėjas man suteikė tik dviejų mėnesių pratęsimą, kaip tik tai, ko norėjo mūsų korumpuota vyriausybė, SUPERANTRADIENIS. Aš SKŲSIU!“ – sakė jis, nors teismo datų paprastai negalima apskųsti.

„Teismo posėdžio datos nustatymas nepriklauso nuo atsakovo profesinių įsipareigojimų, todėl p. Trumpui teks prisiderinti prie datos“, – per posėdį Vašingtone sakė JAV apygardos teismo teisėja Tanya Chutkan (Tania Čutkan).

Prokurorė Molly Gaston (Moli Gaston) sakė, kad D. Trumpas kaltinamas istoriniais nusikaltimais, ir kalbėjo apie ypatingą visuomenės suinteresuotumą greitu teismo procesu.

Šiais metais 77-erių eksprezidentui buvo pateikti keturi kaltinamieji aktai baudžiamosiose bylose. Du iš jų pateikė J. Smithas, po vieną – Niujorko ir Džordžijos valstijų prokurorai.

Tačiau T. Chutkan nagrinėjama byla gali kelti didžiausią teisinį pavojų D. Trumpui, ypač jei ji bus pirmoji buvusio prezidento įtemptame teisinių problemų kalendoriuje.

Rugpjūčio pradžioje vykusiame teismo posėdyje D. Trumpas nepripažino savo kaltės dėl kaltinimų ir neprivalėjo dalyvauti pirmadienį įvykusiame procedūriniame posėdyje.

J. Smitas prašė, kad procesas prasidėtų sausio 2 dieną, tačiau D. Trumpo advokatas Johnas Lauro (Džonas Loras) šį pasiūlymą pavadino prašymu teismą padaryti šou, o ne greitu procesu, be to, idėją, kad pasirengimui gana vos keturių mėnesių, pavadino absurdiška ir juokinga.

„Mes tikrai laikysimės gerbiamosios teisėjossprendimo, nes privalome“, – teigė jis T. Chutkan, kai ši paskelbė savo sprendimą. Tačiau J. Lauro pridūrė: „Teismo posėdžio data atims iš prezidento Trumpo galimybę pasinaudoti veiksminga advokato pagalba.“

Vėliau kovo mėnesį D. Trumpas bus teisiamas Niujorke dėl kaltinimų rinkimų išvakarėse slapta sumokėjus pornografijos žvaigždei už tylą apie jų galimą romaną, o gegužę Floridoje – dėl įtariamo netinkamo itin slaptų vyriausybės dokumentų tvarkymo.

D. Trumpui ir 18 kitų kaltinamųjų Džordžijoje taip pat pateikti kaltinimai reketu dėl pastangų panaikinti 2020 metų rinkimų rezultatus šioje pietinėje valstijoje. Kitą trečiadienį vyksiančiame posėdyje jiems turėtų būti oficialiai pareikšti kaltinimai.

Džordžijos bylai pirmininkaujantis teisėjas dar nepaskyrė bylos nagrinėjimo pradžios datos.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode