Parama dėkojame




gaboneGabone maištą surengę kariškiai trečiadienį paskelbė, kad perima valdžią, panaikina prezidento rinkimų rezultatus ir kad namų arešto sąlygomis laiko prezidentą, kurio šeima valdžioje buvo 55 metus.

Minios žmonių išėjo į sostinės Librevilio gatves švęsti šeimos, turtėjusios tuo metu, kai šalies ekonomika stagnavo, galimo nušalinimo.

Bandymas įvykdyti perversmą naftos turtingame Gabone surengtas kelios valandos po to, kai šios Vakarų Afrikos šalies 64 metų prezidentas Ali Bongo Ondimba (Ali Bongas Ondimba) buvo paskelbtas šeštadienį įvykusių rinkimų laimėtoju. Rinkimus kritikavo tarptautiniai stebėtojai ir temdė nuogąstavimai dėl smurto.

Kelios minutės po pranešimo sostinės centre aidėjo šūviai. Vėliau 12 uniformuotų karių pasirodė per valstybinę televiziją ir paskelbė perėmę valdžią.

Kelios valandos po to A. Bongo Ondimba paragino savo piliečius, jo žodžiais, kelti triukšmą.

Prezidentas pasirodė vaizdo įraše sėdėdamas ant kėdės, o už jo stovėjo knygų lentyna. Tai buvo pirmas jo viešas pasirodymas nuo tada, kai kareiviai užėmė valstybinę televiziją. A. Bongo Ondimba sakė, kad yra savo rezidencijoje, o jo žmona ir sūnus – kažkur kitur.

„Institucinė, politinė, ekonominė ir socialinė krizė“

Dramatiškoje kalboje prieš aušrą grupė pareigūnų paskelbė, kad visos respublikos institucijos buvo paleistos, rinkimų rezultatai anuliuoti, o sienos uždarytos.

„Šiandien šalis išgyvena rimtą institucinę, politinę, ekonominę ir socialinę krizę“, – teigiama per valstybinę televiziją perskaitytame pareiškime.

Ją perskaitė karininkas, šalia kurio buvo keliolika kariuomenės pulkininkų, elitinės Respublikos gvardijos narių, eilinių karių ir kitų asmenų.

Rinkimai „neatitiko skaidraus, patikimo ir visuotinio balsavimo sąlygų, kurių taip tikėjosi Gabono žmonės“, sakoma pareiškime.

„Prie to prisideda neatsakingas ir nenuspėjamas valdymas, dėl kurio toliau prastėja socialinė sanglauda ir kyla pavojus, kad šalyje gali kilti chaosas“, – tvirtinama jame.

„Mes – Pereinamojo laikotarpio ir institucijų atkūrimo komitetas (CTRI) – Gabono žmonių vardu ir kaip institucijų apsaugos garantai – nusprendėme ginti taiką, nutraukdami dabartinį režimą“, – sakoma pranešime.

Antrame perversmo lyderių, atėjusių iš žandarmerijos, Respublikos gvardijos ir kitų saugumo pajėgų elementų, pareiškime sakoma, kad prezidentas laikomas namų arešto sąlygomis jo rezidencijoje, apsuptas šeimos ir gydytojų.

Jo aplinkoje areštuota žmonių dėl valstybės institucijų išdavystės, valstybės lėšų grobstymo stambiu mastu ir tarptautinio lėšų grobstymo, nurodė kariškiai.

Po to į gatves švęsti A. Bongo Ondimbos valdymo pabaigos išėjusios minios drauge su kariais giedojo šalies himną.

Vėliau per televiziją buvo rodomas Respublikos gvardijos vadas generolas Brice'as Oligui Nguema (Brisas Oligui Nguema), kurį sveikindami ant rankų nešė šimtai kareivių ir skandavo „Oligui prezidentas“.

Tarptautinis susirūpinimas

Didelė visuomenės dalis jau daug metų nebuvo patenkinta Bongo šeima ir šis bandymas surengti perversmą nėra netikėtas, sakė rizikos vertinimo firmos „Verisk Maplecroft“ analitikė Maja Bovcon.

Tačiau ji pridūrė, kad naujesnis perversmą įkvėpęs įvykis tikriausiai buvo pastarojo meto pučai Sachelio regione, kur kariškiai pademonstravo galintys be atatrankos užgrobti valdžią.

Gabono perversmo lyderiai taip pat gali remtis abejonėmis dėl rinkimų proceso, sakė M. Bovcon. Jos teigimu, balsavimas nebuvo skaidrus ir praktiškai vyko už uždarų durų.

Visi balsavimai, vykę Gabone po šalies sugrįžimo 1990 metais prie daugpartinės sistemos baigdavosi smurtu. Per susirėmimus tarp vyriausybinių pajėgų ir protestuotojų po 2016 metų rinkimų žuvo keturi žmonės, rodo oficialūs skaičiai. Opozicija tvirtina, kad aukų buvo daug daugiau.

„Gabono rinkimų įstatymai ir struktūra neužtikrina patikimų rinkimų“, – savo 2023 metų vertinime nurodė JAV tyrimų grupė „Freedom House“.

Sukilę karininkai pažadėjo laikytis „Gabono įsipareigojimų nacionalinei ir tarptautinei bendruomenei“.

Prancūzijos vyriausybės atstovas spaudai Olivier Veranas (Olivjė Veranas) trečiadienį sakė: „Prancūzija smerkia Gabone vykstantį karinį perversmą, atidžiai stebi įvykius šalyje ir dar kartą patvirtina savo norą, kad, kai tik bus žinomi rinkimų rezultatai, jų būtų paisoma.“

Trečiadienį paklaustas apie įvykius Gabone, Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) sakė, kad šį klausimą šią savaitę aptars bloko ministrai.

Trečiadienį Ispanijoje susitinka 27 valstybių bloko gynybos ministrai, o ketvirtadienį – užsienio reikalų ministrai. J. Borrellis pirmininkaus abiem posėdžiams.

„Jei tai pasitvirtins, tai bus dar vienas karinis perversmas, kuris didina nestabilumą visame regione“, – sakė jis.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas (Vang Venbinas) trečiadienį pareiškė, kad Kinija atidžiai stebi padėtį Gabone, ir paragino šalis taikiai išspręsti problemą, atsižvelgiant į tautos ir jos žmonių interesus.

Sandrauga trečiadienį išreiškė nuogąstavimus dėl karinio perversmo Gabone, kuris pernai įstojo į šią grupę, ir teigė atidžiai stebinti padėtį.

Generalinė sekretorė Patricia Scotland (Patriša Skotland) sakė, kad padėtis kelia didelį susirūpinimą, ir pridūrė: „Sandraugos chartijoje aiškiai nurodyta, kad valstybės narės privalo visada laikytis teisinės valstybės ir demokratijos principų.“

Tuo tarpu Lietuvos užsienio reikalų ministerija sakė, kad rekomenduojama imtis atsargumo priemonių prieš vykstant į Gaboną.

„Taip, rekomendacija atnaujinta. Gyventojų registro duomenimis, Lietuvos piliečių, gyvenančių Gabone nėra, kaip ir nėra registravusiųjų kelionės į Gaboną per “Keliauk saugiai” programėlę. Piliečių kreipimųsi taip pat negauta“, – BNS nurodė URM.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode