Marcinkevičius




Hidroelektrinių vandens lygių duomenis galima stebėti interaktyviame žemėlapyje

lygiuAplinkos ministerija primena, kad nuo vasaros visų hidroelektrinių savininkai neatlygintinai turi teikti informaciją apie vandens lygį Lietuvos hidrometeorologijos tarnybai. Šie duomenys skelbiami Aplinkos ministerijos biologinės įvairovės informacijos platformoje ir yra pasiekiami visuomenei.

Hidroelektrinės savininkas privalo užtikrinti, kad vandens lygis tvenkinyje ar patvenktame ežere ir jo žemutiniame bjefe, t. y. upėje, kas valandą būtų matuojamas ir registruojamas automatinėmis vandens lygio matavimo ir registravimo priemonėmis ir šiuos duomenis realiu laiku perduoti Lietuvos hidrometeorologijos tarnybai.

„Duomenų viešumas turėtų užtikrinti, kad hidroelektrinių savininkų veikla yra tvari ir skaidri. Ir aplinkosaugininkų, ir visuomenės atstovų kontrolė įpareigos šį verslą dirbti atsakingai“, – sako aplinkos viceministras Kęstutis Šetkus.

Šiuo metu Valstybinė energetikos reguliavimo taryba yra išdavusi 96 leidimus gaminti​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​elektros energiją hidroelektrinėms, tačiau ne visos jos vykdo veiklą. Aplinkos apsaugos departamento duomenimis, informaciją apie vandens lygį tvenkiniuose turėtų teikti 92 hidroelektrinės.

Vandens lygio duomenys užtikrina, kad yra laikomasi Tvenkinių naudojimo ir priežiūros tipinių taisyklių, kurias privalo turėti kiekviena hidroelektrinė. Aplinkos ministerija, atsižvelgdama į nevyriausybinių organizacijų, žvejų bendruomenių ir Seimo narių raginimą,  priėmė sprendimą, kad siekiant skaidrumo šie duomenys turi būti viešai skelbiami.

Dėl staigių vandens lygio svyravimų labiausiai nukenčia žuvų populiacijos, žuvys ir ikrai gali likti sausumoje ir žūti, tai daro neigiamą poveikį visai vandens telkinio ekosistemai, biologinei įvairovei.

Visuomenės atstovai, naudodamiesi šiais duomenimis, kilus įtarimui gali įsitikinti, koks vandens lygis yra  vandens telkinyje, kuriame pastatyta konkreti hidroelektrinė, ar jis atitinka reikalavimus . Šie duomenys taip pat svarbūs hidroelektrines kontroliuojančiam Aplinkos apsaugos departamentui, kadangi asmenys į šią instituciją dažnai kreipiasi dėl vandens lygių svyravimų ir dėl galimų pažeidimų. Informacija apie vandens lygį padės aplinkos apsaugos inspektoriams išaiškinti tokius atvejus.

Atsiradus pareigai hidroelektrinių savininkams teikti vandens lygio matavimo duomenis, tokios informacijos kol kas neteikia 45 hidroelektrinės. Šiuo metu dar pasitaiko techninių nesklandumų perduodant duomenis, todėl sankcijos dėl duomenų neteikimo kol kas taikomos. Aplinkos ministerija geranoriškai kviečia dar neperduodančių duomenų hidroelektrinių savininkus susisiekti su Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba ir kartu išspręsti kilusias problemas.

Informaciją apie hidroelektrinių teikiamus duomenis galima rasti čia

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode