Sprogimas

Kultūros centre atidaryta G. Aleknos fotografijos darbų paroda

Liepos 5 d. vyko Gintauto Aleknos – televizijos operatoriaus, fotografo, keliautojo, ekspedicijų į tremties vietas organizatoriaus ir vadovo, bendrijos „Lemtis“ nario fotografijų parodos „Kur gyveno lietuviai“ atidarymas.

 

Vakaro pradžią pradėjo Mažeikių kultūros centro folkloro ansamblio „Alksniokā“ muzikantai bei J. Vaičkaus Skrajojamojo teatro virtuali poetinė kompozicija apie tremtį, skaudžius išgyvenimus. Gerbiamam Gintautui Aleknai gerų žodžių nestokojo Mažeikių rajono savivaldybės meras Vidmantas Macevičius, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Izoleta Savickaja, Mažeikių kultūros centro direktorius Remigijus Jokubauskas. Savo bendrais prisiminimais, išgyvenimais pasidalino parodos autoriaus bendražygiai: Pavasario pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Janina Eidiejienė, Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijos direktorės pavaduotoja Laima Bartkuvienė su grupe, kuri dalyvavo ne vienoje ekspedicijoje, Lietuvos gyventojų ir rezistencijos tyrimo centro Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus vyriausioji muziejininkė Ramunė Draučiūnaitė.

G. Alekna pirmasis, kuris ryžosi atverti tremties puslapius, skatino sugrąžinti į Lietuvą tremtinių palaikus, tvarkyti jų kapavietes. Į šią veiklą įsijungė ir jaunoji karta. Jo atlikti darbai peraugo rajono, Lietuvos ribas. Jis žinomas kaip istorinės atminties ambasadorius.

Jau daugiau kaip 30 metų savo laiką ir jėgas G. Alekna skiria didžiausiai Lietuvos tragedijai tirti ir atminti. Autorius dalyvavo 53-ose ekspedicijose ir aplankė visas Rusijos sritis, į kurias buvo ištremti lietuviai. Tai apie 90 proc. visų išlikusių tremties vietų. Visą tą laikotarpį su ekspedicijomis keliavęs G. Alekna sukaupė unikalų archyvą, kuriame daugiau nei 37 000 nuotraukų, apie 200 val. įvairiais formatais nufilmuotos medžiagos. Didelė dalis užfiksuotų tremtinių kapų, kaimų, gyvenviečių jau yra sunykę, apaugusios taiga. Juostose įamžinti tremtiniai jau mirę... Buvusį gyvenimą mena tik likusios kapinaitės, kurios, galbūt, taip pat greitai išnyks...

Už nuopelnus Lietuvai 1997 m. apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino 3-ojo laipsnio medaliu, o 2009 m. – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi, 2007 m. už nuopelnus rajonui įteikta Mažeikių krašto kultūros premija, už tautos istorijos puoselėjimą suteiktas Metų mažeikiškio titulas. Pagerbtas ir kitais apdovanojimais, prie kurių prisidėjo 2021 m. suteiktas Mažeikių rajono savivaldybės garbės piliečio vardas už Mažeikių garsinimą Lietuvoje ir už jos ribų, tremties įprasminimą ir išsaugojimą ateities kartoms, jaunimo patriotinių jausmų ugdymą, pagalbą meno kolektyvams, o šių metų liepos 6 d. bus įteiktos jo regalijos.

Paroda veiks iki rugpjūčio 5 d.

Birutės Šneideraitienės nuotr. Daugiau nuotr. (8) Facebook

 

 

 

 

 

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode