Parama dėkojame




Popiežius: tikėjomės taikos, tačiau žmonija vis dar klaidžioja tamsoje

klaidzioPenktadienį, vasario 18 d., popiežius Pranciškus susitiko su šiomis dienomis vykusios Rytų Bažnyčių kongregacijos plenarinės asamblėjos dalyviais. Prieš tai, atskiroje audiencijoje penktadienio rytą, jis priėmė šia proga į Romą atvykusius katalikiškų rytų apeigų Bažnyčių patriarchus ir didžiuosius arkivyskupus.

Susitikime su popiežiumi negalėjo dalyvauti Ukrainos graikų apeigų Katalikų Bažnyčios vadovas Kijevo ir Haličo didysis arkivyskupas Sviatoslavas Ševčukas, kuris pasiliko tėvynėje, norėdamas dabartinės įtampos ir baimės dienomis būti kartu su savo tautiečiais.

Rytų Bažnyčių kongregacijos plenarinės asamblėjos proga surengto susitikimo dalyviams popiežius priminė, kad šiemet sukanka 105 metai nuo šios kongregacijos įkūrimo, o prieš kelias savaites sukako 100 metų nuo jos įkūrėjo popiežiaus Benedikto XV mirties. Šis popiežius prieš daugiau kaip šimtą metų pasmerkė karo žiaurumą, pavadindamas jį niekam nenaudingomis žudynėmis. Pirmajame pasauliniame kare dalyvavusių tautų lyderiai į jo perspėjimą neatsižvelgė. „Tikėjomės, kad trečiajame tūkstantmetyje nebereikės kartoti panašių žodžių, tačiau žmonija, regis, vis dar klaidžioja tamsoje“, – kalbėjo penktadienio rytą popiežius Pranciškus, primindamas mūsų laikų konfliktus Artimuosiuose Rytuose, Sirijoje ir Irake, žudynes Etiopijos Tigrajaus regione, taip pat dabartinius grėsmingus vėjus, kurie pučia Rytų Europoje. Popiežius paminėjo ir tebesitęsiančią Libano tragediją, daugybę žmonių, neturinčių kasdieninės duonos, praradusių tikėjimą geresne ateitimi ir mėginančių išvykti svetur.

Popiežius savo kalboje paminėjo ir kai kurias temas, kurios buvo svarstomos šiomis dienomis vykusioje Rytų Bažnyčių kongregacijos asamblėjoje. „Jūsų darbas susijęs su evangelizacija, kuri yra visų visuotinę Bažnyčią sudarančių dalių ir kiekvieno pakrikštytojo pašaukimas“, – kalbėjo popiežius. „Vykdydami šį, visoms visų apeigų bendruomenėms bendrą pašaukimą, turime labiau įsižiūrėti į įvairių tradicijų turtingumą. Kiekviena vienos kaip simfonija Katalikų Bažnyčios sudedamoji dalis turi visada įsiklausyti į kitas tradicijas, į jų paieškas, jose vykstančią kaitą, reformas, kartu išsaugodama savo originalumą.“ Kalbėdamas apie galimas liturgines reformas Rytų Bažnyčių viduje popiežius prašė atsiminti, kad katalikiškos Rytų Bažnyčios dalijasi ta pačia tradicija su Ortodoksų Bažnyčiomis. Nors jų nariai negali susėsti prie to paties eucharistinio stalo, beveik visada jie švenčia ir meldžiasi naudodami tuos pačius liturginius tekstus. Todėl reikia saugotis eksperimentų, kurie galėtų pakenkti kelionei į regimą visų Kristaus mokinių vienybę. Pasauliui reikia bendrystės liudijimo, neturime kelti papiktinimo tarp mūsų vykstančiais ginčais dėl liturgijos, sakė popiežius. (jm / Vatican  News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode