Marcinkevičius




Popiežius JT agentūrai: pagalba tegul nevirsta ideologine kolonizacija

nevirstaPopiežius Pranciškus pasveikino 43-iosios JTO Žemės ūkio ir maisto agentūros (FAO), kurios centrinė būstinė Romoje, asamblėjos dalyvius. Šventasis Tėvas padėkojo už tai, kas daroma, kad pasaulyje būtų mažiau badaujančių, meldė Dievo palaiminimo, bet taip pat ragino vengti pradinių intencijų keitimo ir nepaversti pagalbos programų ideologine kolonizacija.

Dėl ginkluotų konfliktų ir klimato kaitos sukeltų stichinių nelaimių milijonai žmonių visame pasaulyje toliau kenčia nepriteklių ir nepilnavertiškai maitinasi. Masinė migracija, politinės, ekonominės ir karinės įtampos pasekmės silpnina pastangas užtikrinti geresnes žmonių gyvenimo sąlygas, atitinkančias prigimtinį orumą.

„Verta dar kartą pakartoti: skurdas, nelygybė, prieigos prie pagrindinių išteklių, tokių kaip maistas, švarus vanduo, sveikata, švietimas, būstas, trūkumas yra sunkus žmogaus orumo pažeidimas!“ – sveikinimo FAO asamblėjai žinioje rašo popiežius. Deja, daug ekspertų teigia, kad pasauliui nepavyks atsikratyti bado iki tarptautinės bendruomenės užsibrėžto laiko.

Vis tik tai neturi tapti motyvu atsisakyti pradinių intencijų ir jas pakeisti naujomis programomis, kurios netenkina žmonių realių poreikių ir net neatsižvelgia į juos. Priešingai, turime būti labai dėmesingi ir gerbti vietines bendruomenes, kultūrinę įvairovę ir tradicijų ypatumus, kurių negalima keisti ar naikinti vardan trumparegiškos pažangos idėjos, „ideologinės kolonizacijos“ sinonimo.

„Todėl nesiliauju kartoti, kad iniciatyvos ir projektai turi būti planuojami ir įgyvendinami atsižvelgiant į žmonių ir jų bendruomenių balsus. Jie negali būti primetami iš viršaus arba institucijų, kurios siekia tik savo interesų ar pelno“, – priduria žinioje popiežius, užsimindamas apie atvejus, kai pagalba besivystantiems kraštams susiejama su tiems kraštams svetimų normų įteisinimu.

Pasak popiežiaus, reikia visos tautų šeimos bendro ir suderinto veikimo. Negali būti vietos konfliktams ar priešpriešai tuo metu, kai didžiuliai iššūkiai šiandien reikalauja holistinio ir daugiašalio požiūrio. FAO ir kitos tarptautinės organizacijos galės veikti visų naudai ir išpildyti savo įgaliojimus tik tada, jei bus užtikrinta visų suinteresuotųjų šalių leali sinergija, pagrįsta konsensusu ir toliaregiškumu.

Vyriausybės, įmonės, akademinė bendruomenė, tarptautinės institucijos, pilietinė visuomenė ir pavieniai asmenys turi dėti bendras pastangas, pamiršdami savanaudišką logiką ir iškreiptas vizijas, dėlto, kas gera visiems, nei vieno nepaliekant už nugaros. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode