Tai, kad graikiniai riešutai ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai, tikriausiai žinoma jei ne visiems, tai bent daugeliui. Šioje gamtos dovanoje yra gana daug baltymų, be to, jie puikiai stiprina imuninę sistemą.
Dar senų senovėje graikiniai riešutai buvo naudojami pačių įvairiausių ligų gydymui. Jie paplitę ir mėgstami daugelyje pasaulio šalių. Jeigu kada nukeliausite į Iraną, pastebėsite, kad šios šalies virtuvė be graikinių riešutų niekaip neišsiverčia – jų dedama praktiškai į visus patiekalus (tiek į sriubas, tiek į desertus). Šiaurės Korėjoje graikiniai riešutai vartojami labai įvairiais pavidalais: sūdyti, marinuoti ir žali. Šis produktas vertinamas ne be reikalo, tačiau labai svarbu žinoti apie jį keletą dalykų.
Visų pirma, graikiniai riešutai yra gana kaloringi (beveik dvigubai kaloringesni už baltą kvietinę duoną). Būtent todėl nerekomenduojama suvalgyti jų daugiau kaip po tris per dieną.
Ši gamtos dovanai naudojama daugeliui patiekalų, užkandžių ir salotų. Prinokusius riešutus galima kepti, marinuoti, sūdyti, patiekti kartu su mėsa arba jais kimšti vištieną arba kalakutieną.
Juose daug aktyviųjų junginių, kurie teigiamai veikia žmogaus galvos smegenis. Plačiai paplitusi nuomonė, kad graikiniai riešutai padeda įveikti depresiją ir netgi pačią didžiausią nervų sistemos įtampą. Ypač jie rekomenduojami tiems, kurių dirba labai sunkų darbą – tiek fizinį, tiek protinį. Be viso to, ką jau minėjome, graikiniai riešutai taip pat normalizuoja širdies darbą ir stiprina visus kepenų audinius.
Naudingosios graikinių riešutų aliejaus savybės
Iš graikinių riešutų spaudžiamas aliejus, kuris naudojamas maisto pramonėje. Iš išspaudų gaminama labai skani ir maistinga chalva. Aliejus, kaip ir patys riešutai, turi labai daug nesočiųjų riebalų rūgščių, todėl tinka dietinei mitybai, teigiamai veikia sergančiuosius ateroskleroze. Aliejus ir ląsteliena gerina žarnyno peristaltiką, todėl juos gali vartoti ir garbaus amžiaus bei daug antsvorio turintys žmonės.
Sveikata.lt