Cirkas




Parlamentarai pritarė R. Vaikšnoro skyrimui kariuomenės vadu

vaiksnorasParlamentas ketvirtadienį pritarė prezidento Gitano Nausėdos siūlymui kariuomenės vadu skirti brigados generolą Raimundą Vaikšnorą.

Jo kandidatūrą palaikė 110 Seimo narių, niekas nebuvo prieš ir nesusilaikė.

Buvęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigė, kad naujojo vado laukia nemažai iššūkių, ypač dėl kokybiškai naujo karinių pajėgumų formavimo.

Konservatorius Valdas Rakutis teigė, kad R. Vaikšnoras vadovauti kariuomenei ateina nelengvu laikotarpiu dėl įtemptos geopolitinės padėties.

„Jums gali tekti kovoti, šitas klausimas labai rimtas. Karininkų korpusas, kariuomenė turi taip gyventi, kad gali tekti kovoti (...) Praėjusios kadencijos kariuomenės vadas sugebėjo padaryti daug darbų, kurie nukreipė kariuomenės vystymąsi reikalinga kryptimi, su Krašto apsaugos ministerijos, mūsų visa parama buvo priimti esminiai sprendimai. Dabar šitą sumanymą, šitą planą, šituos pinigus reikia paversti realia kovine galia. Dieve, jums padėk“, – linkėjo Seimo narys.

R. Vaikšnoras kariuomenės vado pareigas pradės eiti liepos 24 dieną.

Kariuomenės vadas skiriamas penkeriems metams.

R. Vaikšnoras ketvirtadienį Seime žurnalistams akcentavo darbų tęstinumą ir jau patvirtintų planų įgyvendinimą.

Kaip būsimos veiklos prioritetus jis nurodė Vokietijos brigados priėmimą Lietuvoje, nacionalinės divizijos formavimą, šauktinių skaičiaus didinimą.

„(Vokietijos brigados – BNS) terminai yra labai suspausti, pasirengimas vyksta, tempai yra nemaži. Mano užduotis bus, kad tas projektas būtų įvykdytas kaip galima geriau ir laiku“, – teigė brigados generolas.

Anot R. Vaikšnoro, siekiant užtikrinti visuotinį šaukimą į privalomąją karo tarnybą, reikėtų pakviesti dvigubai daugiau jaunuolių, dėl to būtina jiems sukurti infrastruktūrą.

Būsimasis kariuomenės vadas atkreipė dėmesį, kad jau dabar kariuomenės šaudyklos, mokomieji laukai yra smarkiai užimti, o Lietuvoje dislokavus vokiečių brigadą, didinant šaukiamųjų skaičių jų poreikis dar labiau išaugs.

„Trečia ir svarbiausia dedamoji yra vadai, instruktoriai, kas galės dirbti. Todėl mano vizija būtų – taip, visuotinis šaukimas, bet reikia eiti palaipsniui (...) Turbūt blogiausia reklama būtų, jeigu pakviečiame – galime pakviesti, galime aprengti, bet nesuteikiame galimybės treniruotis, tai mažintų pasitikėjimą kariuomene“, – sakė R. Vaikšnoras.

Jis taip pat pabrėžė būtinybę mokytis iš karo Ukrainoje patirties. Brigados generolas tvirtino palaikąs kontaktus su ten dirbančiais ir net kovojančiais lietuviais.

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas ketvirtadienį sakė, kad artimiausiu metu numatoma pajudėti su įsigijimais kariuomenei – oro gynybos sistemomis, koviniais, jūrų dronais, antidroninėmis sistemomis.

„Visa puokštė darbų, visa puokštė krypčių, pagaliau ir naujo šaukimo modelio įgyvendinimas, jis artina prie visuotinio šaukimo, galime laipsniškai didinti šaukiamųjų skaičių ir kai modelis pasieks ribas, po kelerių metų bus galima svarstyti priėjimą prie visuotinio privalomo šaukimo“, – būsimojo kariuomenės vado darbus vardijo ministras.

R. Vaikšnoras šiuo metu tarnauja Sąjungininkų pajėgų Europoje vyriausiosios vadavietės (SHAPE) štabo viršininko pavaduotoju kariniam rengimui. Jis yra buvęs Sausumos pajėgų vadu, šių pajėgų štabo viršininko pavaduotoju operacijoms, Gynybos štabo Operacijų valdybos viršininku, brigados „Geležinis Vilkas“ vadu.

Ketvirtadienį Seimas taip pat pritarė generolo Valdemaro Rupšio atleidimui iš Lietuvos kariuomenės vado pareigų nuo liepos 23 dienos.

Pagal Konstituciją, kariuomenės vadą pritarus Seimui skiria ir atleidžia prezidentas.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode